ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

VARGAS LLOSA, Mario - "Jarčevo slavlje" (1)

Top-lista

Ovo je jedan od posljednjih romana peruanskog nobelovca, originalni naslov romana je "La Fiesta del Chivo", a čitam ga u hrvatskom prevodu.

Godina je 1996., Urania Cabral se je vratila u Santo Domingo, glavni grad Dominikanske Republike i mjesto svoje mladosti. To je, međutim, i grad koji je napustila 1961. godine i zaklela se da se u njega nikad više neće vratiti. Otac joj je teško bolestan, ali još živ - ona to zna, iako joj do toga nije stalo i ne želi da zna, pošto joj je njena tetka Adelina slala slike i pisala pisma, na koja Urania nikad nije odgovarala. Ona je treći dan u gradu i vidi da se je mnogo toga u gradu promjenilo, da je postao puno veći nego što je nekad bio, ali da su četvrti, koje je ona poznavala, ostale manje-više iste. Svaki pogled na grad sa balkona njene sobe nameće usporedbe i prisjećanja, a to je ono što Urania ne želi. Doznajemo da je njen otac, August Cabral, bio na visokom položaju za vrijeme Trujillove diktature (senator, pa čak i ministar), te da je i ona upoznala diktatora Trujilla. Urania izlazi na ulicu na jogging, kako bi izbjegla to suočavanje s prošlošću i vlastitim sjećanjima, i uranja u buku ulice.

Jasno strukturirana priča, u kojoj informacije dolaze jedna za drugom, najčešće indirektnim putem, i polako počinju popunjavati jednu veliku slagalicu. Sve je uklopljeno u tkivo priče i djeluje savršeno homogeno i kompaktno. Ocjena - 8.3.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar