srijeda, 12. prosinca 2012.

SIMENON, Georges - "Maigret i usamljeni čovjek" ( 1 / 36 )

Top-lista

Originalni naslov ovoga romana glasi "Maigret et l'homme tout seul". Riječ je o 73. romanu iz serije o komesaru Maigretu (od ukupno 75), a objavljen je 1971. godine.

Na početku romana, kao što je to gotovo uvijek slučaj u Maigret-krimićima, dobijamo neke osnovne odrednice - ovaj se roman dešava u ljeto (august), Pariz je pun turista i sparine, a većina Maigretovih kolega na godišnjem odmoru. Ovoga puta, za razliku od većine romana, doznajemo čak i godinu radnje - 1965. Maigret je na poslu, ali se najveći dio vremena dosađuje, pošto osim džeparenja nema nikakvih zločina. U takvim okolnostima mu poziv komesara Ascana iz 1. arrondissementa dolazi kao naručen - u blizini hala pariške tržnice, u jednoj od slijepih ulica, dogodilo se je ubistvo. Maigret vodi sa sobom inspektora Torrencea i odlazi u komesarijat 1. arrondissementa. Odande ih komesar Ascan vodi do mjesta zločina, jednu slijepu ulicu u blizini tržnice, poprilično oronuli dio grada. Kuća u kojoj se dogodilo ubistvo je potpuno oronula - prozorska stakla su porazbijana, čak je i stolarija uništena, a unutrašnjost kuće se urušava. Na samom mjestu zločina, drugom katu te kuće, sreću dječaka Jeana Nicoliera, koji je našao tijelo. Bilo mu je dosadno, pošto su svi njegovi drugovi na moru, pa se je bacio u obilazak napuštenih kuća, i tako našao tijelo. Maigret odlazi pogledati tijelo - riječ je o klošaru, koji se je nalazio na krevetu u sobi punoj nakupljenih stvari. Upucan je u prsa, a iako je obučen kao klošar, kosa i ruke su mu njegovani.

Koliko god je "opus Maigret" po svome obimu impozantan, kvalitet i originalnost mu nisu jača strana - nakon nekoliko pročitanih romana čitatelj naprosto vapi za nečim drugačijim, originalnim, što bi ispalo iz kalupa i formule po kojoj je Simenon pisao ove romane, ali uzalud ... Ipak, solidno štivo. Ocjena - 6.3.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar