ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

GARCIA MARQUEZ, Gabriel - "Pukovniku nema tko da piše" (1)

Top-lista

Riječ je o kratkom romanu iz 1961. godine i ukupno drugom piščevom romanu. Originalni naslov romana je "El coronel no tiene quien le escriba".

Na početku romana pratimo svakodnevicu pukovnika i njegove žene i neimaštinu u kojoj žive: jutro je, pukovnik pravi jutarnju kavu. Kako ima samo jedna žličica kave, pukovnik je pravi ženi, a potom joj laže kako je svoju već popio. Oktobar je, sezona kiše i vlage i pukovnik se ne osjeća dobro. U selu je toga dana sprovod, umro je vršnjak njihovog umrloga sina (god. 1922.). Oblačenje za sprovod dovodi pukovnika pred nove probleme i on se jedva nekako uspjeva spremiti - sve ono što još ima od odjeće izjeli su moljci ili samo što se nije raspalo. Ipak, uz sve brige i svu neimaštinu, pukovnik čak i u smrti uspjeva naći nešto pozitivno - pokojnik je prvi nakon dugo vremena koji je umro prirodnom smrću. Nakon toga dobijamo i opis pukovnikove kuće - krov od palmina lišća, pod od utabane zemlje i žbuka koja otpada sa zidova. Nakratko potom, pukovnik se našao na sprovodu - blato, tropski pljusak, gomila ljudi. Pukovnik odlazi izraziti saučešće pokojnikovoj majci, ali pritom dopada u gužvu iz koje jedva izvlači živu glavu.

Početak romana je jednostavan po pitanju radnje, ali je pun činjenica, koji će tek kasnije, nadopunjene nekim drugim ili suočene s nekom drugim činjenicama, dobiti svoj puni smisao. Ocjena - 8.4.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar