srijeda, 12. prosinca 2012.

LEM, Stanislav - "Solaris" ( 1 / 46 )

Top-lista

Roman "Solaris" poljskog pisca Stanislava Lema iz 1961. godine je jedan od klasika SF-žanra. Roman je nekoliko puta ekraniziran, a najpoznatija je verzija u režiji Andreja Tarkovskog iz 1972. godine. Roman čitam u hrvatskom prevodu.

Na početku prvog poglavlja (naslov "Pridošlica") pratimo glavnog junaka (iz obraćanja u razgovoru doznajemo da mu je ime Kelvin) kako iz svemirskog broda prelazi u kapsulu koja ga treba prevesti do svemirske stanice "Solaris". Po načinu na koji je ovaj manevar izveden, zaključujemo da se radi o rutinskom putu (a i da se radnja događa u nekoj dalekoj budućnosti) - putnik je u kapsuli potpuno nepomičan, obavijen zračnim jastukom, nema velikog potiska pri polasku, već samo lagano škripanje i podrhtavanje. Prije no što se je stvarno snašao, naš putnik je već u atmosferi svoje odredišne planete i pada prema njenoj površini. On poziva stanicu, ali njegov poziv ostaje bez odgovora. Nakon nekog vremena dobija odgovor od sistema (glas je mehanički, ne ljudski) da je sve pod kontrolom i počinje odbrojavanje do slijetanja na stanicu. Kelvinu je čudno da mu se nije javio ljudski glas, ali mu je pažnja zaokupljena slijetanjem. Ugledao je stanicu, koja lebdi iznad planeta. Prizemljenje se uspješno završava, putnik izlazi iz kapsule, ali na mjestu gdje je sletio nema nikoga ...

Radnja romana je zasada prilično jednostavna i pravolinijska. Najvećim dijelom se vrti oko tehničkih detalja i relativno je suhoparna. Jedini eventualni zanimljivi moment za sada je otuđenost (mašine upravljaju letom, nitko ne dočekuje pridošlicu). Ocjena - 7.2.

Slijedeći nastavak ...

Nema komentara:

Objavi komentar