srijeda, 19. prosinca 2012.

EUGENIDES, Jeffrey - "Nevina samoubojstva" (1)

Top-lista

Ovo je jedan od velikih suvremenih romana. I ovaj roman je filmovan, u režiji Sophije Coppole. Čitam ga u hrvatskom prevodu.

Roman počinje od samoga kraja i ne drži nas ni u kakvoj neizvjesnosti po pitanju sudbine svojih junakinja - sve sestre Lisbon, svih pet, počinile su samoubistvo, i roman počinje onoga dana kad je posljednja od njih, Mary, uzela tablete za spavanje. Odmah nakon toga, pripovjedač prelazi na početak priče, na Ceciliju, najmlađu od njih, koja je prva počinila samoubistvo prerezavši si u kadi žile na ruci. Kao pripovjedači se tokom romana pokazuju dječaci, vršnjaci sestara Lisbon, koji su poput detektiva pokušali rekonstruirati svijet pet sestara i sakupljanjem predmeta, fotografija i izjava susjeda sjećanje na njih spasiti od zaborava. Za Ceciliju su, između ostalog, kratko prije pokušaja samoubistva, zabilježili i njen razgovor s jednom od susjeda, u kom je Cecilia bila fascinirana kukcima koji žive samo jedan dan i potom uginu. Bolničari su je prvi put uspjeli spasiti i pokušali apelirati na njen razum, govoreći joj kako je čitav život tek pred njom, ali je ona odmah stavila do znanja kako joj nije mnogo stalo do života. Nakon toga, priča počinje od nekog svoga logičnog početka - od roditelja djevojaka, za koje nitko ne može objasniti kako im je uspjelo roditi pet prekrasnih djevojaka. Njihova majka bila je poprilično neugledna žena, kod koje su uzalud tražili tragove ljepote koji su se vidjeli na njenim kćerima. Djevojke su, zahvaljujući budnom oku svoje majke, gotovo hermetički bile odvojene od svojih muških vršnjaka. Zbog toga je jedini dječak, kome je uspjelo ući u kuću obitelji Lisbon, Peter Sissen, uživao veliki ugled među svojim drugovima.

Roman je mračan, od samog svog početka gotovo morbidan po svojoj tematici, ali je način na koji je ispričan dirljiv i gotovo magičan. Ocjena - 8.2.

Nema komentara:

Objavi komentar