ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

MIRBEAU, Octave - "Dnevnik jedne sobarice" (1)


Top-lista

Po ovome romanu rađen je istoimeni film Luisa Buñuela, sa Jeanne Moreau u glavnoj ulozi. Roman čitam u hrvatskom prevodu.

Na samome početku imamo predgovor pisca, u kome nas on uvjerava kako je knjigu uistinu napisala Célestine, sobarica, a on je sve to samo na nekim mjestima izmjenio. To je često stilsko (zapravo markentinško) sredstvo promocije knjige i nije baš nešto originalno. Pripovjedanje, tj. dnevnik sobarice Célestine, počinje njenim obećanjem kako će o svemu što je doživjela govoriti bez zadrške, a i to je bio česti izgovor i opravdanje za objavljivanje romana erotskih sadržaja. Govori nam o tome kako ju je njezino trenutno zaposlenje dovelo do Normandije, ali kako je inače najčešće radila na području Pariza, o tome kako često mijenja poslodavce, ali i o svome posljednjem namještenju u provinciji, kad je dospjela u domaćinstvo jednog starijeg gospodina koji je gajio veliku ljubav prema ženskim čizmicama.

Pisac nam svim stilskim sredstvima želi staviti do znanja kako ova knjiga nije ono što mi mislimo da je (ili pak sumnjamo da će ona to biti), to jest, jeftina knjižica erotskog sadržaja, skandalozna za vrijeme u kojem je objavljena, za današnje pojmove poprilično bezopasna i svakako interesantnija kao dokument svoga vremena negoli kao neki veliki moralni izazov i ekstremni doživljaj i/ili iskustvo. Ocjena - 6.1.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar