petak, 21. prosinca 2012.

KRLEŽA, Miroslav - "Povratak Filipa Latinovicza" (1)

Top-lista

Roman Miroslava Krleže je jedno od njegovih najpoznatijih djela i jedan od klasika hrvatske i jugoslovenske književnosti 20. stoljeća.

Na početku romana pratimo Filipa Latinovicza, naslovnog junaka, na po¬vratku u Kaptol, mjesto u kome je proveo mladost. Prošle su pune 23 godine otkada je otišao iz tog mjesta, nakon događaja koji je zauvijek promjenio njegov život: zbog toga što je od nje ukrao sto forinti i otišao bančiti s kelnericama i prostitutkama, njegova mati ga je izbacila na ulicu. Bančevati je otišao iz razočarenja zbog udaje svoje pubertetske ljubavi Karoline, koja je bila nekih dvanaest godina starija od njega i u koju se je bio zaljubio nakon što mu je u kuhinji jednom prilikom sjela u krilo. Filip se sjeća svakoga detalja na putu do stana svoje majke, sve je manje-više ostalo isto. Sjeća se i posljednje noći, kad je još imao 40 forinti (od stotinu, koliko je ukrao od majke) i kad je još mogao otputovati negdje, ali ih je ipak sve spiskao do posljednje pare i ujutro se vratio majci.

Fini uvod u roman, u kome se u grubim crtama opisuje situacija, koja će na slijedećim stranicama dobiti sve više detalja. Ocjena - 7.9.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar