ponedjeljak, 31. prosinca 2012.

SABATO, Ernesto - "O junacima i grobovima" (1)

Top-lista

Ernesto Sabato jedan je od najpoznatijih predstavnika južnoameričkog literarnog buma 50-tih i 60-tih godina, a roman "O junacima i grobovima" njegovo je centralno djelo. Čitam ga u srpskom prevodu, u sjajnoj ediciji južnoameričkih romana, u kojoj je u dva kola objavljeno desetak najpoznatijih romana toga razdoblja latinskoameričke književnosti.

Romanu prethodi uvod, neka vrsta isprike za roman, koji je objavljen na navalu piščevih prijatelja, a protiv njegove volje, pošto je on uvjeren kako ti njegovi rukopisi ne zaslužuju objavljivanje. Istina je da je Sabato objavljivao malo i da su iza njega ostala tek tri romana.

Roman počinje krajem radnje - isječak iz policijske kronike jednog dnevnog lista iz Buenos Airesa donosi vijest o obiteljskoj tragediji u jednoj staroj i uglednoj argentinskoj obitelji - kćer Alejandra ubila je svoga oca pucnjima iz pištolja i nakon toga se sama zapalila. Sve je to u novinama 28. 06. 1955. godine.

Nakon ovog počinje radnja romana, koja seže dvije godine ranije, u maj 1953. godine. Martin je visok, pogureni 17-godišnji mladić, koji šeta parkom Lesama. Autor spominje i put kojim je priča našla put od njenih sudionika do čitatelja - Martin je pričao svoje dogodovštine svome prijatelju Bruni, koji je nekih tridesetak godina stariji od njega. U parku je suton, a i jesen je, prvo lišće pada na zemlju. Martin prevrće po bačenim novinama, a u sjećanje mu dolazi i vlastita majka, koja mu neprestano ponavlja kako je on došao na svijet zato što ona nije pazila. U tim mislima, Martin je osjetio nečiji pogled na svojim leđima. On gotovo telepatski osjeća kako netko želi stupiti u kontakt s njim, ali se ne usuđuje okrenuti, zato što je stidljiv. Nakon toga se ubacuje Martinova rasprava s Alejandrom, koja mora biti iz nekog kasnijeg vremena, u kome ona njega uvjerava da je on zgodan momak.
Kompleksna struktura, ali je za sada nije teško pratiti. Stvarna dubina romana, koja se očituje u kompleksnosti međuljudskih odnosa, tek se može naslutiti, ali i ovo do sada izgleda obećavajuće. Ocjena - 8.3.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar