subota, 8. prosinca 2012.

TWAIN, Mark - "Avanture Toma Sawyera" (prevod)

PREFACE

Most of the adventures recorded in this book really occurred; one or two were experiences of my own, the rest those of boys who were schoolmates of mine.
------
PREDGOVOR

Većina avanture zabilježenih u ovoj knjizi zaista dogodilo, jedan ili dva su iskustva moja, ostatak onih dječaka koji su bili u školi su moji.
----------
Predgovor

Najveći dio pustolovina zabilježenih u ovoj knjizi zaista se je dogodio, jedna ili dvije su bili moji vlastiti doživljaji, ostatak su bili doživljaji dječaka koji su bili moji školski drugovi.
=========
Huck Finn is drawn from life; Tom Sawyer also, but not from an individual—he is a combination of the characteristics of three boys whom I knew, and therefore belongs to the composite order of architecture.
-------------
Huck Finn je izvučena iz života; Tom Sawyer također, ali ne iz individualne on je kombinacija karakteristika tri dječaka koje sam poznavao, i stoga pripada kompozitnog reda arhitekture.
-------------
Huck Finn je opisan po jednom stvarnom dječaku; Tom Sawyer također, ali ne po jednom jedinom - on je spoj osobina trojice dječaka koje sam poznavao, pa, prema tome, spada u složene građevinske konstrukcije.
==========
The odd superstitions touched upon were all prevalent among children and slaves in the West at the period of this story—that is to say, thirty or forty years ago.
------------------
Ak praznovjerja dotakli su svi prisutni među djecom i robovima na Zapadu u razdoblju od ova priča-to jest, trideset ili četrdeset godina.
------------
Neobična praznovjerja, o kojima se u knjizi govori, bila su raširena među djecom i robovima na Zapadu u vrijeme kad se dešava ova pripovjest - to znači, prije trideset ili četrdeset godina.
==========
Although my book is intended mainly for the entertainment of boys and girls, I hope it will not be shunned by men and women on that account, for part of my plan has been to try to pleasantly remind adults of what they once were themselves, and of how they felt and thought and talked, and what queer enterprises they sometimes engaged in.
The Author. Hartford, 1876.
-------------
Iako je moja knjiga je namijenjena uglavnom za zabavu dječaka i djevojčica, nadam se da to neće biti izbjegavati muškaraca i žena na tom računu, za dio mog plana je bio da pokušaju ugodno podsjetiti odrasle na ono što su nekad bili sami, a kako su se osjećali i razmišljali i razgovarali, a što queer poduzeća su ponekad sudjelovali u.
Autor. Hartford, 1876.
-----------
Iako je moja knjiga uglavnom namjenjena za razonodu dječaka i djevojčica, nadam se da je zbog toga neće izbjegavati muškarci i žene, pošto je dio mog plana bio da pokušam vedro podsjetiti odrasle na oni što su nekoć i sami bili i kako su se osjećali i mislili i govorili, te u kakve su se čudne pothvate ponekad upuštali.

Autor. Hartford, 1876.
===========
Chapter I
"Tom!"
No answer.
"Tom!"
No answer.
"What's gone with that boy, I wonder? You Tom!"
No answer.
-------------
Poglavlje I
"Tom!"
Bez odgovora.
"Tom!"
Bez odgovora.
"Ono što je otišao s tog dječaka,pitam se? Vi Tom!"
Bez odgovora.
-------------

=========
The old lady pulled her spectacles down and looked over them about the room; then she put them up and looked out under them. She seldom or never looked through them for so small a thing as a boy; they were her state pair, the pride of her heart, and were built for "style," not service -- she could have seen through a pair of stove-lids just as well. She looked perplexed for a moment, and then said, not fiercely, but still loud enough for the furniture to hear:
----------
Stara dama izdvajali joj naočale dolje i pogledala nad njima u prostoriji, onda ona ih staviti gore i pogledao ispod njih. Ona rijetko ili nikada gledao kroz njih za tako malu stvar kao dječak, oni su njezino stanje par, ponos njezina srca, a izgrađene su za "stil", a ne usluge - mogla vidjeti kroz par štednjak-poklopci jednako dobro. Izgledala je zbunjen za trenutak, a zatim je rekao, nije žestoko, ali još uvijek dovoljno glasno za namještaj za čuti:
-----------

=========
 

Nema komentara:

Objavi komentar