nedjelja, 23. prosinca 2012.

HESSE, Hermann - "Rosshalde" (1)

Top-lista

Ovo je jedan od ranijih i manje poznatih Hesseovih romana. Čitam ga u njemačkom originalu, iako sam siguran da negdje imam i hrvatski prevod.

Slikar Johann Veraguth kupio je prije deset godina zapušteno imanje Rosshalde i na njemu izgradio atelier u koji je, nakon što se je razišao sa ženom, u potpunosti preselio, nakon što je na njega nadogradio dvije sobe, dok je žena ostala u glavnoj kući na imanju. On i njegova žena su nakon međusobnog razlaza cijelo imanje prešutno podijelili na dva dijela i jedno se drugom uglavnom micali s puta. Jedina točka, koja ih je spajala, bio je njihov zajednički sedmogodišnji sin Pierre, koji je imao pristup i jednom i drugom dijelu imanja, i kojemu je bilo čak i bolje nego da su mu roditelji živjeli skupa - ukoliko bi mu majka postala naporna, on bi se jednostavno sklonio kod oca.

Radnja romana, nakon ovoga uvoda, počinje povratkom Johanna Veragutha iz grada, gdje se je našao sa svojim društvom. Oko jedan sat je iza ponoći, Johann se kupa u jezero na imanju. Nakon kupanja on odlazi u svoj atelier i promatra sliku na kojoj trenutno radi i o kojoj potom slušamo priču nastanka.

Čudan uvod, a još čudniji je početak radnje, koji ne označava neki specifični i važan događaj, već više nešto svakodnevno i banalno. Ocjena - 7.0.

Nema komentara:

Objavi komentar