srijeda, 12. prosinca 2012.

CHANDLER, Raymond - "Zbogom, ljepotice" ( 1 / 51 )

Top-lista

Ovo je drugi roman Raymonda Chandlera iz 1940. godine, a originalni naslov romana je "Farewell, My Lovely". Ekraniziran je nekoliko puta, a vjerojatno najpoznatija ekranizacija je ona iz 1975. godine s Robertom Mitchumom u ulozi Philipa Marlowea. Čitam ga u srpskom prevodu.

Roman je pisan u prvom licu, iz perspektive glavnog junaka svih Chandlerovih romana, privatnog detektiva Philipa Malowea. Na početku romana, u prvom poglavlju, pratimo Marlowea u potrazi za nestalom osobom, jedan posao koji ne uspjeva obaviti. Na ulici sreće jednog ogromnog tipa izuzetno upadljivog izgleda, koji je opisan do u najsitnije detalje, uz gomilu za Chandlera uobičajenih pretjerivanja (iliti hiperbola). Čovjek je stajao pred jednim lokalom i osmatrao, dok su ga crnci iz četvrti posmatrali. Nakon nekog vremena on odlučuje ući u lokal i krči si ondje put - crnca, koji mu se je na ulazu prepriječio, izbacuje naglavačke na ulicu. Marlowe je znatiželjan i ulazi i sam u kuću, a iza vrata ga grabi tip (lokal se nalazi na katu). Doznajemo da je tip u potrazi za svojom bivšom djevojkom Velmom, koja je prije osam godina radila u tome lokalu. Grmalj odlučuje ući u lokal i raspitati se. Drugo poglavlje počinje ulaskom grmalja i Marlowea u lokal. Čim su ušli u lokal, prema njima kreće izbacivač. Objašnjava grmalju da je lokal samo za crnce, ali ovaj to uopće ne čuje, već tera po svome i dalje se raspituje za Velmu.

Početak ovog romana ne spada među bolje stranice Chandlerove proze. Situacija mi se čini previše iskonstruirana, a i kod hiperbola mi nedostaje osjećaj za mjeru i uvjerljivost. Ocjena - 6.7.

Slijedeći dio ...

Nema komentara:

Objavi komentar