srijeda, 19. prosinca 2012.

BALZAC, Honore de - "Žena od trideset godina" (1)

Top-lista

Ovo je jedan od romana iz ciklusa o privatnom životu ("Scenes de la vie privée") velikog francuskog klasičnog pisca Honore d Balzaca. Originalni naslov romana je "La femme de trente ans", a naš prijevod nosi naslov "Kad žena zri".

Godina je 1813., mjesec april - jedna prekrasna mlada djevojka, u pratnji svoga oca, dolazi na vojnu paradu Napoleonovih trupa. Nedugo nakon toga Napoleon će krenuti u posljednju fazu svoga ratovanja po Evropi, koja će na kraju dovesti do njegovog konačnog sloma. Djevojka po svaku cijenu želi vidjeti paradu trupa i cara i u posljednjem trenutku, kad su ona i njen otac već izgubili nadu, ona ugleda i doziva jednog od oficira iz careve pratnje, koji joj brzo prilazi i djevojku i njenoga oca dovodi iz publike među trupe, gdje ih povjerava brizi dvojici grenadira. Iz međusobnog obraćanja doznajemo da je djevojci ime Julie, da je oficir njen rođak, a da je otac djevojke vojvoda.

Za Balzaca, koji je pisao puno i brzo, početak je neuobičajen, pošto odmah ide u srž stvari, bez dugih uvoda i opisa. Sasvim solidna proza, ali ništa naročito - ocjena: 6.9.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar