subota, 1. prosinca 2012.

OSTROVSKI, Nikolaj A. - "Kako se kalio čelik" ("Как закалялась сталь")

Часть первая
Глава первая
– Кто из вас перед праздником приходил ко мне домой отвечать урок – встаньте!
Обрюзглый человек в рясе, с тяжелым крестом на шее, угрожающе посмотрел на учеников.
----------------
Prvi dio
Poglavlje Jedan
- Koliko vas je prije odmor je došao u moju kuću odgovoriti lekciju - stand up!
Klonuo čovjek u mantija, s teškim križem na vratu, zagleda prijeteći na studente.
-----------------
Prvi dio
Prvo poglavlje
- Oni koji su prije praznika dolazili u moju kuću odgovarati lekciju - neka ustanu!

=================
Маленькие злые глазки точно прокалывали всех шестерых, поднявшихся со скамеек, – четырех мальчиков и двух девочек. Дети боязливо посматривали на человека в рясе.

– Вы садитесь, – махнул поп в сторону девочек. Те быстро сели, облегченно вздохнув.

Глазки отца Василия сосредоточились на четырех фигурках.

– Идите-ка сюда, голубчики!

Отец Василий поднялся, отодвинул стул и подошел вплотную к сбившимся в кучу ребятам:

– Кто из вас, подлецов, курит? Все четверо тихо ответили:

– Мы не курим, батюшка. Лицо попа побагровело.

– Не курите, мерзавцы, а махорку кто в тесто насыпал? Не курите? А вот мы сейчас посмотрим! Выверните карманы! Ну, живо! Что я вам говорю? Выворачивайте!

Трое начали вынимать содержимое своих карманов на стол.

Поп внимательно просматривал швы, ища следы табака, но не нашел ничего и принялся за четвертого, черноглазого, в серенькой рубашке и синих штанах с заплатами на коленях.

– А ты что, как истукан, стоишь?

Черноглазый, глядя с затаенной ненавистью, глухо ответил:

– У меня нет карманов, – и провел руками по зашитым швам.

– А-а-а, нет карманов? Так ты думаешь, я не знаю, кто мог сделать такую подлость – испортить тесто! Ты думаешь, что и теперь останешься в школе? Нет, голубчик, это тебе даром не пройдет. В прошлый раз только твоя мать упросила оставить тебя, ну, а теперь уж конец. Марш из класса! – Он больно схватил за ухо и вышвырнул мальчишку в коридор, закрыв за ним дверь.

Класс затих, съежился. Никто не понимал, почему Павку Корчагина выгнали из школы. Только Сережка Брузжак, друг и приятель Павки, видел, как Павка насыпал попу в пасхальное тесто горсть махры там, на кухне, где ожидали попа шестеро неуспевающих учеников. Им пришлось отвечать уроки уже на квартире у попа.

Выгнанный Павка присел на последней ступеньке крыльца. Он думал о том, как ему явиться домой и что сказать матери, такой заботливой, работающей с утра до поздней ночи кухаркой у акцизного инспектора.

Павку душили слезы.

«Ну что мне теперь делать? И все из-за этого проклятого попа. И на черта я ему махры насыпал? Сережка подбил. „Давай, говорит, насыплем гадюке вредному“. Вот и всыпали. Сережке ничего, а меня, наверное, выгонят».

Уже давно началась эта вражда с отцом Василием. Как-то подрался Павка с Левчуковым Мишкой, и его оставили «без обеда». Чтобы не шалил в пустом классе, учитель привел шалуна к старшим, во второй класс. Павка уселся на заднюю скамью.
-----------------------

Mali zli oči samo proboli svih šest, diže iz klupe - četiri dječaka i dvije djevojčice. Djeca zabrinuto pogledavši čovjeka u mantija.

- Možete sjesti - Pop mahnuo prema djevojkama. Oni su brzo uzeo uzdah olakšanja.

Otac Bosiljak oči usmjerene na četiri figurice.

- Dođi ovamo, moji prijatelji!

Otac Vasilije ustao, gurnuo natrag svoju stolicu i otišao sve do snopa dečki:

- Tko je od vas zločinački, puši? Sva četvorica tiho rekao:

- Mi ne pušim, gospodine. Plijen lice pocrveni.

- Ne pušim, šljam, a shag koji se ulijeva u tijesto? Nemojte pušiti? Ali sada imamo izgled! Uklonite džepove! Pa, sada! Što to govorim? Odvijte!

Tri je počeo da se iz sadržaja džepove na stol.

Pop prostudirati šavova, u potrazi za tragovima duhana, ali nije pronašao ništa i otišao u četvrti, crno-eyed, u sivom košuljom i plavim hlačama sa zakrpama na koljenima.

- Što si ti, poput kipa, stoji?

Crno-eyed, zureći s tinja mržnju, gluh odgovorio

- Nemam džepove - i ran ruke preko ušivenim šavovima.

- A-i-i, nema džepovi? Dakle, mislite da ne znam tko bi mogao učiniti takvo niskost - pokvariti tijesto! Mislite li da je sada ostati u školi? Ne, dragi, to je ništa nećete učiniti. Posljednji put, samo tvoja majka molila vas ostaviti, dobro, sad sam kraj. Ožujak iz razreda! - Boli me zgrabio mu uho i bacio dječaka u dvorani, zatvarajući vrata za sobom.

Klasa je bio miran, smanjio. Nitko razumio zašto Pavel Korchagin izbačen iz škole. Samo Sergej Bruzzhak, prijatelj i kolega Pavka, vidio Pavel škropili guzicu na Uskrs frazzles slastičarskih sacici tamo, u kuhinji, čeka svećenika šest postiżu studente. Oni su već naučili da odgovorite na kuće za svećenika.

Svrgnut Pavel sjedili na zadnjem koraku trijem. Razmišljao je o tome kako je on došao kući i reći da je majka, brižan, otvoren od jutra do kasno u noć, kuhati trošarinu inspektora.

Pavel uguši sa suzama.

"Pa, što da radim sada? I sve zbog tog prokletog popa. I dovraga, ja izlio mu frazzles? Naušnica hit. "Recimo nasyplem Viper štetna." Dakle zaliti. Seryozhka ništa, a ja sam vjerojatno izbačen. "

To je dugo započeo ovaj svađa s ocem Bazilija. Nakon borbe sa Pavelom Levchukovym Mishka, a on je ostao "bez ručka." Ne nestašan u praznoj učionici, učitelj donio nestašan za starije osobe, u drugom razredu. Pavel je sjedio na stražnjem klupi.

Nema komentara:

Objavi komentar