nedjelja, 23. prosinca 2012.

CESAREC, August - "Careva kraljevina" (1)

Top-lista

Ovo je jedan od romana Augusta Cesarca iz sredine 20-tih godina. Pisac je poginuo u ljeto 1941. godine, nakon neuspjelog bijega iz ustaškog zatvora u Kerestincu.

Godina je 1912., pozna jesen, u nekom od zatvora K-und-K monarhije - na početku romana upoznajemo ključara Burmuta, te nekolicinu zatvorenika. Jedan od njih, Petković, u panici se boji kako mu državni tužilac sprema smrtnu kaznu, ali ga Burmut smiruje. Prisjeća se Burmut boljih dana, dana kad se je tu u zatvoru ljudski jelo i pilo, te se žali na ova nova vremena, kad mu nitko od zatvorenika niti daje novca niti kakav dar. A Burmutu je sutradan šezdeseti rođendan, spominjao je on to svojim štićenicima i nada se da će se oni pokazati s kakvim poklonom, ali je u iščekivanju nervozan i razdražljiv. Iza ponoći je i svi odlaze na spavanje. Ujutru je novi dan, koji u zatvoru počinje buđenjem zatvorenika i čišćenjem ćelija.

Čudan stil, poprilično neotesan i nezgrapan, ali je način pripovjedanja i izbor tema originalan i interesantan. Ocjena - 7.2.

Nema komentara:

Objavi komentar