subota, 15. prosinca 2012.

SCIASCIA, Leonardo - "Izuzetni leševi" (1)

Top-lista

Ovo je kratki roman talijanskog (sicilijanskog) pisca Leonarda Sciascie iz 1971. godine. U originalu je ime romana "Il contesto", što bi značilo nešto kao "veza", "poveznica" ili po novome "link". Roman je u komadu, ali je podjeljen na (nenumerirane) dijelove.

Roman počinje ubistvom javnog tužioca Varge. Oko deset naveče rastao se je od prijatelja i pošao kući, a oko ponoći je bio ubijen jednim metkom iz najbliže udaljenosti, koji ga je pogodio ravno u srce. Prvo pitanje, koje si javnost postavlja, je što je radio i gdje je bio tih sat vremena. Pojavljuju se zlobna nagađanja, ali izvršna vlast odmah odlučuje da je svaka istraga, iz poštovanja prema žrtvi, naravno, o tome satu vremena apsolutni tabu. Javni tužilac je u svojoj ruci imao ubrani cvijet jasmina, i tu činjenicu obilato koristi vlast i crkva, kako bi se pjesnički dočarala plemenita i blaga priroda umrloga. Obzirom da se je javni tužilac trenutno bavio slučajem Reis (o kome zasada ne dobijamo nikakve pojedinosti), postoji sumnja da je Vargina smrt u vezi s tim. Taj, trag, međutim, ne dovodi ni do kakvih rezultata i istraga je na mrtvoj točki. Kako bi pokrenuo istragu, nadležni ministar slučaj povjerava insp. Rogasu, koga novine (a time i javnost) slave kao najsposobnijeg policajca u državi. Pritom mu ministar stavlja na znanje da se radi o politički osjetljivom slučaju i da od Rogasa očekuje da svaku moguću mrlju s pokojnika odagna ili da je, ukoliko to nije moguće, ukloni. Rogas se toga ograničenja ne namjerava pridržavati, ali jedan novi slučaj zaokuplja njegovu pažnju - stotinjak kilometara od mjesta prvog ubistva, ubijen je sudac Sanza. Rogas dobija dopuštenje da se pozabavi i ovim slučajem. Ondje nalazi desetak osumnjičenih, koje je policija uhapsila u vezi sa zločinom, ali su sve te veze sa zločinom potpuno nelogične, pa Rogas osumnjičene pušta na slobodu, što mu na vrat donosi gnjev lokalnog inspektora Magrisa. Traženje veze između dvije žrtve ne donosi rezultate, pa insp. Rogas vrijeme provodi u opuštenom raspoloženju, jer je uvjeren da će pasti i treća žrtva, koja će istragu pokrenuti u određenom smjeru. Nekoliko dana kasnije zaista se i događa treće ubistvo, još jedan sudac je ubijen. Lokalna policija hapsi sučevog nećaka i jedinog nasljednika, ali ga Rogas oslobađa, pošto mu je jasno da motivi u ovom slučaju nisu materijalne prirode.

Ovo je po svojoj radnji krimić, ali daleko od onog uobičajenog. Pisac ovaj roman naziva parodijom, a ima dosta elemenata zbog kojih je aktuelan i danas - nedodirljivost elita, korupcija ... Komentari su na nekim mjestima poprilično zlobni, ali tekst ni u jednom trenutku ne silazi na razinu pamfleta. Sve u svemu, jako dobar početak. Ocjena - 8.1.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar