nedjelja, 9. prosinca 2012.

ALBAHARI, David - "Brat" ( 1 / 22 )

Top-lista

Roman je pisan "u komadu", podjeljen je samo u dva podjednako velika dijela, nije podjeljen na odlomke i zbog toga je, iskreno rečeno, poprilično naporan za čitanje.

Na početku romana upoznajemo glavnog lika romana, Filipa, kome je poštar donio preporučeno pismo. Filip je potpuno uvjeren da se radi o greški i želi poštaru vratiti pismo, ali ovaj, nakon što je dobio Filipov potpis za prijem i uzalud čekao na napojnicu, odlazi i ostavlja Filipa samog s pismom. Filipa je strah od pisma, jer ne zna šta je u njemu. Tupo sjedi u svom stanu i promatra pismo, nakon toga ga opipava, ne bi li tako doznao što stoji u njemu. Nakon nekog vremena prevrće pismo, vidi da je njegovo ime i adresa na njemu, ali ne stoji ime pošiljaoca, pa prebacuje sebi što je uzeo pismo, a da ga nije s poštarom pregledao. Od nervoze počinje šetati po stanu, što kod njega u stanu nije nimalo lako, jer je stan prenatrpan namještajem, pa se planirano terapijsko šetanje pretvara u trku s preponama i iscrpljuje Filipa. Na kraju ipak otvara pismo ...

Situacija s kojom nas pisac suočava poprilično je banalna, ne dešava se u njoj gotovo ništa, ali je na neki svoj posebni način izuzetno vickasta. Sjajni su neočekivani obrati i digresije u glavi glavnog junaka i uvijek novi tokovi kojima pliva njegova psiha. Ocjena - 7.8.

Slijedeći, 2. dio

Nema komentara:

Objavi komentar