ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

AIRA, Cesar - "Noći u Floresu" (1)

Top-lista

César Aira je suvremeni argentinski pisac, rođen 1949. godine. Originalni naslov romana je "Las noches de Flores", a čitam ga u njemačkom prevodu.

Aldo i Rosita Peyró su stariji bračni par u Buenos Airesu, koji je, umjesto da se, shodno svojim godinama, zabije u vlastiti stan i vodi "normalni" penzionerski život na kauču pred TV-om, odlučio poboljšati svoju skromnu penziju isporučivanjem pizze, pri čemu su se čak specijalizirali za isporuku noću. Pizze su isporučivali pješke, što je, naravno, bilo moguće samo u neposrednoj blizini pizzerije. Osim poboljšanja financija, bračni par je šetanjem činio nešto i za svoje zdravlje, a i kontakt s drugim ljudima - kako mušterijama, tako i puno mlađim kolegama - ih je doslovno podmladio. Osim toga, vlasnici pizzerije su smatrali da stariji ljudi samim svojim prisustvom sprečavaju mlađe da se ponašaju razuzdano i neodgovorno, zbog čega su svi vlasnici pizzerija svoj posao vidjeli u opasnosti. Među pojedinim timovima je, naime, postojalo veliko rivalstvo, koje je kulminiralo noćnim utrkama mopedima po manje prometnim ulicama i to je, u slučaju neke nesreće, vlasnicima pizzerija moglo donijeti velike nevolje. Zbog toga su svojim radnicima prestali stavljati na raspolaganje mopede i od njih tražili da posao rade sa svojim vozilima. Najveće rivalstvo, međutim, nije vladalo između dvije pizzerije, već između pizzerije Pizza Show (za njih su radili i Peyró-ovi) i sladoledarnice Freddo, pri čemu je rivalstvo dobijalo već i klasne dimenzije (pizza kao hrana za nižu klasu i sladoled kao izraz luksuza srednje klase).

Moj problem s ovim tekstom je činjenica da nedostaje jasni vremenski i logički redoslijed događanja. Logička veza i prelazi između pojedinih dijelova nisu dovoljno razrađeni, ali je radnja interesantna. Ocjena - 7.1.

Nema komentara:

Objavi komentar