srijeda, 19. prosinca 2012.

FAULKNER, William - "Abšalome, sine moj!" (1)

Top-lista

Ovaj roman je jedan od romana iz ciklusa autorovog imaginarnog svijeta američkog juga. Neke osobe iz ovog romana se pojavljuju i u drugim Faulknerovim romanima (npr. puk. Sartoris).

Odmršen i ispričan nekim kronološkim i logičkim redom, početak romana bi izgledao otprilike ovako - početkom septembra 1909. godine, stara usidjelica, gđica Rose Coldfield, poziva k sebi Quentina Compsona, mladića koji se sprema otići na studije na Sjever, u Harvard, kako bi mu ispričala povjest svoje obitelji. Ona živi u oronuloj kući, u kojoj su već 43 godine zatvoreni prozorski kapci, vječito obučena u crninu. U njenoj priči, a i ona je svojom pojavom više nalik na duh negoli na živo biće, iz tame prošlosti izranjaju pukovnik Sutpen i njegova divlja crnačka horda, s kojom je ovaj podigao svoju plantažu i sagradio veliku kuću, a nakon toga oženio Ellen, stariju sestru gđice Rose. Quentin prihvaća poziv i dolaskom k njoj uranja u jedan drugi svijet, svijet kojem je, svojim dotadašnjim životom u tome okruženju, i sam pripadao, ali koji mu je ipak, u tome intenzitetu kako ga doživljava gđica Rose, u potpunost stran.

Sjajna, ali teška i komplicirana proza. Dosta je velikih pisaca koji tako pišu (npr. Marquez i Llosa), ali kod Faulknera je još dodatna komponenta južnjačka trauma nakon gubitka američkog Građanskog rata, koji predstavlja veliki rez u svijesti svih njegovih junaka. Ocjena - 8.5.

Slijedeći dio

1 komentar:

  1. Jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao , i zbog koje sam nastavio da čitam Faulknera na opšte čuđenje gradskog bibliotekara koji je uporno tvrdio da je pretežak za moju mladu glavu .

    OdgovoriIzbriši