nedjelja, 23. prosinca 2012.

ĆOSIĆ, Branimir - "Pokošeno polje" (1)

Top-lista

Branimir Ćosić je bio jedan od najperspektivnijih srpskih pisaca između dva svjetska rata, ali je umro jako mlad i za sobom ostavio relativno mali opus.

Godina je 1925. - Nenad Bajkić je pritvoren zbog nama još nepoznatog zločina i iz zatvora ga odvode istražnom sucu. I isljednik je, kao i Bajkić, dosta mlad, i pokušava pronaći razloge koje su Bajkića naveli na zločin; sam istražni postupak je, time što Bajkić sve priznao, zapravo gotov, ali sudac ipak želi razumjeti pozadinu motiva, ponajviše zbog svoje ambicioznosti i jačanja optužnice koju zastupa. Zbog toga vodi intenzivne razgovore s Bajkićem, u kome ga želi navesti da govori o svome zločinu. Pri kraju prvoga dijela doznajemo da je Bajkić pucao na nekoga, ali nije jasno da li se radi o ubistvu ili pokušaju ubistva, a doznajemo i to da je zločin počinjen u afektu. Pred kraj Bajkić spominje poprilično općenito i neodređeno i neke klasne motive.

Neobična tehnika pripovjedanja koja počinje s epilogom priče; fino pripovjedanje s psihološkim finesama, sasvim solidno. Ocjena - 7.5.

Nema komentara:

Objavi komentar