srijeda, 6. lipnja 2012.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" ("Золотой телёнок")

Top-lista

Ovaj dvojac bez kormilara je jedan od najpoznatijih tandema u svjetskoj književnosti. Nažalost, nisu stigli napisati mnogo toga, od romana su tu samo ovaj roman i njegov prethodnik (oba romana povezuje glavni junak Ostap Bender), roman "Dvanaest stolica".

Predgovor

Predgovor je poprilično vickast i vrti se oko opravdanosti humora u ozbiljnim vremenima. Genijalna mi je formulacija "neki strogi građanin, jedan od onih koji su sovjetsku vlast priznali nešto poslije Engleske, a nešto prije Grčke".

Str. 7 - 9, ocjena 7.4.

1. dio, 1. poglavlje (1.1)

Uvod je dug i malko usiljen (ono o pješacima), a nakon toga prisustvujemo svađi jednog lokalnog političkog sekretara i inžinjera, koji radi u lokalnoj tvornici (također bez puno veze sa fabulom). Iza te scene pratimo dolazak sina poručnika Šmidta, junaka revolucije. Problem je, međutim, u tome, što se jedan sin već nalazi kod lokalnog funkcionera, dok drugi upravo ulazi na vrata. Na sreću po njih obojicu, jedan od njih (da se razumijemo, nijedan od njih zapravo nije sin por. Šmidta, već su obojica profesionalne varalice), Ostap Bender, je prisebna duha i spašava situaciju. Prije nego što se je funkcioner snašao, njih dvojica su već zbrisali. Dvojica "sinova" se upoznaju - jedan je, kako smo već spomenuli, Ostap Bender, a drugi je Šura Balaganov. Njih dvojica iz sigurne udaljenosti promatraju kako teći "sin", u civilnom životu poznat pod imenom Panikovski, nailazi u isti grad i odlazi funkcioneru. Pošto se Panikovski ne pridržava dogovora o podjeli teritorija, Balaganov ga ne upozorava na opasnost koja ga očekuje. Ovo prvo poglavlje završava time što Panikovskog naglavce izbacuju iz kancelarije predsjednika, a Balaganov počinje pričati Benderu o konvenciji djece poručnika Šmidta ...

Malo razvučeno, ali svakako zabavno - str. 13 - 27, ocjena 7.2.

Nastavak je ovdje ...

Nema komentara:

Objavi komentar