utorak, 12. lipnja 2012.

Izop (Hyssopus officinalis)



Izop (Hyssopus officinalis) je višegodišnja začinska i ljekovita biljka. Biljka raste u obliku manjega grma, do 60 cm visine. Najčešće iz horizontalnih, niskih, odrvenjelih grana izbijaju vertikalne grančice, na kojima se formiraju cvjetovi. Biljka uspjeva u južnoj i istočnoj Evropi, a može se kultivirati i sjevernije od toga. Biljka voli vapnenasto tlo, a često se sreće u prirodi na strmim, stjenovitim padinama. Riječ je o biljci koja se već dugo koristi od strane čovjeka, a nekoliko puta se njeno ime pojavljuje i u Bibliji (mada nije u potpunosti jasno da li se stvarno radi o ovom biljci ili o jednoj vrsti majorana ili oregana).

U jelu se mladi listovi koriste za začinjavanje salata, a svježi ili osušeni listovi se dodaju teškim jelima, pošto pospješuju probavu. Listovi imaju jak miris, sličan žalfiji i ružmarinu, te snažan, malo gorkast okus.

Kao ljekovita biljka pomaže, između ostalog, kod zubobolje, a eterično ulje kod plućnih tegoba i bolesti dišnih puteva. U te svrhe se koristi još od antičkog doba,

Osim toga, koristi se i u proizvodnji parfema. Izop sadrži u sebi eterična ulja, koja se mogu dobiti destilacijom (na njemačkom se to naziva "Dampfdestillation - destilacija parom", kod nas samo destilacija, možda se to svodi na isto, stvarno ne znam postoji li još kakva destilacija).

Neku bolju sliku iz vlastitog "arhiva" zasada nemam. Ovim izdancima je trebalo neko vrijeme da izađu, ali sada lijepo napreduju. Kako nisam siguran da biljka može pregurati jaku zimu, mislim da ću je morati presaditi u veću posudu i preko zime skloniti na toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar