nedjelja, 10. lipnja 2012.

Nesbø, Jo - "Crvendać" ("Rødstrupe")

Top-lista

Jo Nesbø je jedan od novijih skandinavskih pisaca krimića, i zasigurno jedan od najuspješnijih među njima. Najveći broj njegovih romana je iz Harry-Hole-ciklusa - Harry Hole je po profesiji glavni komesar policije u Oslu, a u privatnom životu alkoholičar i samac. "Crvendać" je treći roman iz toga ciklusa i u originalu je izdan 2002. godine.

1. poglavlje - 1. 11. 1999.

Norveška, američki predsjednik je u posjeti Oslu. Harry i Ellen su u usiguranju te posjete i nalaze se negdje duž trase kojom će proći konvoj predsjednika. Oboje su frustrirani, pošto su u rivalitetu s tajnom službom i dobijaju, po njihovom mišljenju, samo sporedne uloge u velikim poslovima. Doznajemo da je Harriju zabranjeno nositi oružju, pošto, zbog kratkovidnosti, nije uspio položiti redovni ispit iz gađanja. Vrijeme prolaska na njihovom sektoru se približava, i kratko prije prolaska konvoja Harry i Ellen primjećuju nekog čovjeka u naplatnoj kućici. Čovjek je obučen poput pripadnika tajne službe, ali njih dvoje idu provjeriti stvar. Pred sami dolazak konvoja Harry puca.

Osrednji početak - malko nebulozne priče o crvendaćima (kao moto romana i nešto kasnije) - str. 3 - 10, ocjena - 6.6.

2. poglavlje - 05. 10. 1999.

Na početku poglavlja pratimo govor u tipičnom NS-stilu - tema su stranci, liberalizam i Jevreji, između ostalog. Nešto kasnije doznajemo da se radi o sudskom procesu i da je to govor optuženika pred sudom. Optuženi se zove Sverre Olsen i pripadnik je neo-nacističke grupe Valkyra. Tu je i branitelj optuženog advokat Johan Krohn Jr, te državni tužilac Herman Groth. Olsen je optužen za fizički napad na Vijetnamca, vlasnika imbisa, koga je Olsen nasmrt pretukao bezbol-palicom, ali je ovaj nekim čudom preživio. Tužilac otvoreno potiče Olsena da iznese svoju ideologiju, kako bi mu lakše mogao dokazati zločin iz rasne mržnje. Kao svjedok je tu i Harry Hole, inspektor iz odjela za ubistva. Slučaj mu je dodjeljen greškom (ne radi se o ubistvu, žrtva je preživjela) zbog toga što je bila ocjena da nema šanse da će Vijetnamac preživjeti.

Ovo nekako počinje imati veze sa stvarnošću - ono što je prvom poglavlju nedostajalo - str. 11 - 16, ocjena 7.1.



Link za njemačko izdanje knjige.

Nema komentara:

Objavi komentar