četvrtak, 7. lipnja 2012.

Novosti iz malog vrta

Kako sam si, zbog gomile posuda koje mi stoje na balkonu, do daljnjega udario moratorij na vlatite aktivitet po pitanju novog sađenja, nadam se da će mi to ostaviti više vremena da stavljam postove ovdje. Kako, međutim, sve to valja održavati i zalijevati, nisam baš siguran da će taj plan uspjeti, ali danas bi moglo biti nekoliko postova na ovu temu:



Bob je nakon desetak dana počeo brzo rasti, a sudeći po tome koliko je veliko sjeme (tj. koliko je u njemu još hrane za izdanke), neće se tako brzo zaustaviti. Ukoliko nastavi ovim tempom, biće sigurno među prvim kandidatima za presađivanje, možda već idućeg tjedna.


Ovoj biljci je ovo, ako se ne varam, premijerni nastup u ovome blogu, a kako je fino porastao i konstantno napreduje, krajnje je vrijeme da je se spomene. Riječ je o korijandaru, začinskoj biljci, kod koje se kod nas ponajviše koristi sjeme, dok se u azijskoj kuhinji koristi i list. Od sjemena se dobija ulje, a biljka ima i ljekovita svojstva - dobra je za poticanje apetita, a poboljšava i probavu.

Poriluk je isto tako po prvi put ovdje - u onoj seriji o sađenju nije upao, jer je sjeme već bilo posađeno, a lijepe slike s isklijalim biljčicama bile su moguće tek unazad zadnja dva-tri dana, pa koristim ovu priliku da ga kratko predstavim - riječ je o biljci sličnoj luku, ali manje intenzivna mirisa. Osim toga, za razliku od zrelog luka, koristi se cijela biljka, pa je zato pravi izbor za čorbe od povrća i slične stvari.

Tikvice (zucchini) je još jedan kandidat za brzo preseljavanje u veliki vrt, pogotovo zato što je forma lista takva da je ovih šest biljaka, koje su izašle, prekrilo svu površinu, pa će im raspoloživa površina svakim danoj biti sve tijesnija. Njima (kao i bundevama, lubenicama, krastavcima i sličnim biljkama) pogoduje dobro nagnojeno tlo, najbolje ih je staviti direktno na kompost.

Za kraj ovoga posta evo jednog starog poznanika - ovo je bijela izdužena rotkvica, omiljena ovdje u Njemačkoj. Ovdje je dosta gusto, zapravo pregusto zasađena - istu takvu karticu sam u velikom vrtu zasijao na dvije gredice, na dužini nešto većoj od metra, što mi se čini puno pogodnije za nju. Vrijeme od sadnje do berbe je 6 do 8 tjedana, dakle jako kratko, a saditi se može tokom cijelog vegetacionog perioda na otvorenom.

Nema komentara:

Objavi komentar