subota, 2. lipnja 2012.

Novosti u vrtu ...

Vrijeme je da se javim s nekoliko novosti i fotografija iz vrta, pogotovo zato što ima stvarno lijepih novosti:

kolege na poslu sam već totalno ugnjavio svojim pričama o sađenju i romantičnim predstavama o poljoprivredi i povratku prirodi, s uglavnom pozitivnim reakcijama, a najpozitivnija je stigla od jednog kolege, koji mi je predložio da dio svih onih flanci koje imam zasadim na komadu zemlje koji je njemu na raspolaganju (recimo tako, cijela priča bi dugo trajala). I tako su sadnice paprike iz jedne posude za rasadu dobile priliku da se rašire u jedan koliko-toliko pristojan prostor. Ovdje ih se vidi na slici. Nadam se da će uskoro biti vidljiv neki napredak i da ću jedan od idućih priloga u blogu moći posvetiti tome.

Tikvice (zucchini) su dobro uznapredovali u ovih nekoliko dana, i sasvim sigurno će biti jedan od kandidata za rasađivanje u veliki prostor, ali tek za koji tjedan. To mi je stvarno drago, pošto je sjeme poprilično skupo (cijena je, zapravo, standardna, ali ima jako malo sjemena u njemu), ali kako izgleda, i isplati se.

Eksperiment sa sađenjem klica mungo-graha je dosta dobro uspio i neke od sadnica su poprilično uznapredovale. U posudi nije samo mungo-grah, već ima i bosiljka, koji je prije toga bio zasijan u njoj, ali dugo vremena nije bilo nekog vidjlivog rezultata. Kako trenutno stvari stoje, mungo-grah će biti posađen u zemlju, a u posudi će ostati bosiljak.

Ove niske mahune rastu, kako mi se čini, najbrže od svih biljaka, pošto je od sadnje prošlo nekih 10 - 14 dana. Problem je samo da je klijavost dosta mala, a ni eksperiment s uzgojem klica nije zasada pokazao nekog rezultata - sjeme se ili istrulo ili će tek doći, tek na pokojem zrnu se može vidjeti lagani napredak.

Mislim da je ovo prvi da uvrštavam paradajz u ove preglede, pošto su dosada rezultati bili poprilično skromni (ali ga dosada nisam ni sijao u velikom stilu). Ovaj zasada dobro napreduje, ali mislim da je za njega sad već dosta kasno, pošto ima gomila sadnica na prodaju koje već skoro cvjetaju. Međutim, tko zna, možda nešto i bude od toga ...

Nema komentara:

Objavi komentar