nedjelja, 3. lipnja 2012.

Bazga

Evo jednoga posta iz aktuelnog povoda - vrijeme je cvjetanja bazge i samim tim pravljenja bazgovog soka. Evo nekoliko vezanih uz tu temu:

Grm bazge se u ovo doba može lako prepoznati po bijelim cvjetovima i jedinstvenom mirisu.

Ovo je cvijet koji ne trebate brati - beru se cvjetovi koji su procvali. Cvjetovi ne cvjetaju svi odjednom, već u roku od neka dva tjedna, tako da se na istom grmu svakoga dana može iznova brati.
Ovo je procvali cvijet - uz krasan izgled, tu je i jedinstveni miris, zbog koga se ovaj cvijet i koristi za izradu soka.
Sok se pravi na hladno, tj. cvijetovi se utope u vodu, ostave se stajati 1 dan (ja ih ostavljam malo duže). Nakon toga se voda ocijedi, doda se šećera i limuna po želji (količine šećera u receptu koji imam su tolike da se, po mom mišljenju, izgubi svaki okus, pa stavljam otprilike polovicu od toga - na neke 3 litre ocjeđenog soka nešto više od kile šećera). Sok nakon toga nije potrebno kuhati, ali se onda mora dodati konzervans ili držati na hladnom da se ne ukvari.

Nema komentara:

Objavi komentar