petak, 8. lipnja 2012.

BABELJ, Isak Emanuilovič - "Crvena konjica" ("Конармия")

Top-lista

Pripovjetke Isaka Babelja iz ove zbirke nastale su tokom njegovog sudjelovanja u borbi za održanje sovjetske vlasti protiv intervencionističke vojske. Napisane iz neposredne blizine, jedan su od najsurovijih prikaza svih ratnih užasa u povijesti književnosti.


Prelaz preko Zbruča
-------------------
Što se tiče radnje, Buđonijeva Crvena konjica je u ofanzivi i osvaja Novograd Volinsk. Pisac nam pokazuje bijedni život nekolicine civila, dvojice staraca Jevreja i jedne trudne žene, kod kojih je dodjeljen na spavanje. On liježe pored jednog starca okrenutog zidu. Ujutro doznaje (a i mi s njim) da je starac zapravo otac trudne žene i da je mrtav, pošto su ga prije svog povlačenja ubili Poljaci. Posljednje što je molio bilo je da ga ne ubiju pred njom, ali su oni učinili upravo to.

Sve ovo upakirano na dvije stranice - mislim da nije teško zamisliti da je riječ o strahovito intenzivnoj, usto i emotivnoj prozi. Str. 5 - 6, ocjena 7.8.

Crkva u Novogradu
-----------------
Još uvijek smo u Novogradu, pisac je vjerojatno kasnije dodijeljen u jedan komforniji kvartir, kod gđe Elize, domaćice odbjeglog svećenika. Njegov zamjenik je tu, pan Romuald, za koga nam pisac kasnije govori da je ubijen, pošto je špijunirao protiv Sovjeta. U Crkvi vojnici nalaze skriveno crkveno blago - zlato i drago kamenje.

Za razliku od prve pripovjetke, u kojoj su emocije i pristranost prisutni, ali u granicama, ovaj je gotovo poput pamfleta, zbog čega mi nije tako dobra kao prethodna. Str. 7 - 9, ocjena 7.5.





Kompletna djela Isaka Babelja na engleskom -preko 1000 stranica ...

2 komentara:

  1. Je li moguće da se jednom geniju kakav je Babelj dodeljuju ocene kao da je reč o nekakvom talentovanom školarcu?!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ??? Kao čitatelju mi stoji slobodno ocjenjivati ono što čitam ...

      Izbriši