nedjelja, 10. lipnja 2012.

MUTIS, Álvaro - "Posljednje pristajanje starog teretnjaka" ("La última escala del Tramp Steamer") - 1. dio

Top-lista

Alvaro Mutis je, uz (bolje rečeno, nakon) G. Garciju Marqueza, najpoznatiji kolumbijanski pisac. Njegovo najpoznatije djelo je ciklus od sedam romana povezanih likom mornara-pustolova Gaviera Maqrolla, nastalih između 1986. i 1993. godine. Ovaj roman je četvrti u nizu i objavljen je u originalu 1989. godine.

Valja napomenuti da je naslov romana poprilično "slobodno" preveden - doslovni prijevod bi bio "posljednje putovanje lutajućeg parobroda".

Uvod

U uvodu nalazimo posvetu G. G. Marquezu i ispriku unaprijed zbog vlastitih skromnih sposobnosti - nije baš nešto originalno (čak ni u slučaju da je istina) ...

Str. 9 - 10, ocjena - 6.3.

1. poglavlje

Roman je pisan u prvom licu - naš junak nam opisuje prvi susret sa starim parobrodom. Pisac se nalazi u Finskoj, u Helsinkiju, gdje ga je doveo posao - on radi u jednoj naftnoj kompaniji kao stručnjak za pismenu komunikaciju (što je, prema podacima na internetu, zaista istina u slučaju Alvara Mutisa) i želi dolazak u Helsinki iskoristiti da bi s najisturenije točke poluotoka Vironniemi bacio pogled na Sankt Peterburg (koji je, ako mapa ne laže, udaljen nekih 150 - 200 km zračne linije). Naš junak uspjeva organizirati svoj izlet, pa čak i vidjeti zlatne kupole grada Petra Velikog, da bi mu se odmah potom pogled zakrio neki stari parobrod, koji samo što se nije raspao. Iz oznake domicilne luke pisac zaključuje da parobrod dolazi sa Kariba. To je prvi susret našeg junaka sa starim parobrodom.

Roman je sasvim OK, osim nekih detalja koje možda neće smetati najveći dio ljudi - već spomenuta nategnuta konstrukcija oko gledanja Peterburga (i pitanje zašto, ako mu je već toliko stalo do toga da ga vidi, i ne ode tamo), osim toga tu je i "kočijaš iz Kalevale" i još pokoji detalj, koji mi otkrivaju da autor nije imun na virus preseravanja. Str. 11 - 15, ocjena 6.6.

2. poglavlje, 1. dio

Naš junak je ovoga puta u Kostariki, opet poslom (gradnja naftovoda). Njegovi poslovni partneri organiziraju izlet jahtom. Posada se sastoji od kapetana jahte, pokojeg člana posade i žene kapetana, koja se brine oko hrane i osim toga sjajno izgleda. Tokom izleta naš junak doznaje da je brak kapetana i njegove žene pred raskidom, da je on pod potpunom kontrolom svog bogatog oca, da pije i da se kurva. Pred sâm kraj izleta, naš junak ponovno vidi isti onaj parobrod, koji je već vidio u Finskoj. To je njegov drugi susret s parobrodom.

Priča je, samim izostavljanjem kojekakvih dubioznih detalja, puno dobila na kvaliteti - str. 16 - 23, ocjena - 7.2.

Ovo izdanje je na njemačkom i sadrži svih sedam romana iz ovoga ciklusa. Knjiga je u tvrdom povezu i ima preko 800 stranica - ponuda je sasvim u redu - pojedinačni romani u mekom uvezu koštaju oko 7,90 eura, a posljednja dva romana iz ciklusa se mogu naći samo u ovome izdanju.

Nema komentara:

Objavi komentar