ponedjeljak, 11. lipnja 2012.

McCOY, Horace - "I konje ubijaju, zar ne?" ("They Shoot Horses, Don't They?") - 1. dio

Top-lista

Ovaj roman američkog pisca Horacea McCoya iz 1935. godine je njegovo najpoznatije djelo. Iako se zapravo ne radi o krimiću, uvršten je, npr. u antologiju kriminalističkih romana 30-tih i 40-tih godina u reprezentativnoj ediciji "Library of America". Roman čitam u našem prevodu.

1. poglavlje

Forma romana je neuobičajena - čitava radnja romana se dešava u glavi glavnog junaka tokom izricanja presude, kojom je on osuđen na smrtnu kaznu. Dio po dio, tekst presude se pojavljuje umetnut između dva poglavlja.

Prvo poglavlje je kratko i služi kao uvod - naš junak (pisano u prvom licu) se prisjeća Glorijine smrti, koju je on ubio pucnjem u slijepoočicu; iako je postupio po njenoj želji, njemu se sudi zbog ubistva.

Str. 7, ocjena - 7.4

2. poglavlje

Advokat optuženog u njegovo ime priznaje ubistvo i prepušta se milosti suda. Str. 11 - ocjena 7.2.

3. poglavlje

Glavni junak (imenom Robert Syverten, to doznajemo iz čitanja osude), opisuje nam kako je upoznao Gloriju - ona je trčala ulicom i mahala, a on je mislio da je mahala njemu (ustvari je trčala za autobusom koji je odlazio). Tako su ušli u razgovor i on se upoznao s njom - i ona je, poput njega, sanjala o glumačkoj karijeri, bezuspješno su oboje jurili uloge statista, pošto ni jedno ni drugo nisu bili registrirani u centralnoj aganciji, pa su im šanse za uloge statista bile minimalne. Glorija mu priča o svome djetinjstvu, koje je provela kod ujaka i ujne, dok se je on kao dijete vjerojatno povlačio po domovima, jer joj je i na takvom domu gotovo zavidan. Gloria razmišlja o samoubistvu, već ima iza sebe jedan pokušaj trovanjem, naprosto je opsjednuta smrću. Nedugo poslije toga, razgovor prelazi na plesni maraton. Gloria nagovara Roberta da zajedno sudjeluju na njemu, ali on isprva odbija, pošto je nedavno preležao gripu i još se nije oporavio od nje. Ipak, budući da svi sudionici maratona dobijaju tri obroka dnevno, on na kraju pristaje.

Sve u svemu, prelazak na priču je zanimljiv i originalan - str. 15 - 22, ocjena - 7.6.


Ova knjiga mi se čini najbolja za roman u originalnom izdanju - uz ovaj roman tu je još pet klasika krimi-literature.

Nema komentara:

Objavi komentar