petak, 8. lipnja 2012.

HIGHSMITH, Patricia - "Ta slatka mučnina" ("This Sweet Sickness")

Top-lista

Ovaj roman Patricije Highsmith je iz 1960. godine. Čitam ga u hrvatskom prevodu.


1. poglavlje

Na početku upoznajemo Davida Kelseya i doznajemo da ga muči ljubomora, ali bez daljnjih detalja. Ponoć je, on šeta. Prije odlaska kući, on navraća u Andyjev imbis, gdje mu Sam, poslužitelj, poslužuje kavu. Nakratko potom u isti imbis dolazi i Effie Brennan - to je djevojka koja je nedavno došla u taj grad i koja stanuje kod iste stanodavke kao i David. Ona se njega sjeća, ali je on zaboravio da su se upoznali. Tokom njihova razgovora doznajemo da David radi kao glavni inžinjer u tamošnjoj tvornici plastičnih proizvoda. Effie je, osim toga, doznala i da se David brine za svoju nepokretnu majku, koju svakog vikenda posjećuje. Njih dvoje zajedno odlaze kući. Tamo Davida sačekuje Wes, kolega s posla i prijatelj. Ovaj ga moli da pođe s njim i da posreduje u svađi koji je Wes imao sa svojom ženom Laurom. David mu čini uslugu, ali ne treba uskočiti, pošto je Laura, po njihovu dolasku, već otišla na spavanje. David razmišlja o tome kako će njegov brak s Annabelle izgledati puno ljepši od onoga koji vode Wes i Laura.

Da ne znam da je riječ o spisateljici kriminalističkih romana, bilo bi ovo prilično dosadno štivo. Str. 5 - 12, ocjena - 7.0.

2. poglavlje

Na početku ovog poglavlja doznajemo nešto više o odnosu Davida i Annabelle - ona je udata, a David je pokušava uvjeriti da je to greška i osvojiti je za sebe. Doznajemo da David izuzetno drži do čistoće, ponajviše zbog toga da mu stanodavka, znatiželjna gđa. McCartney, ne njuška po sobi. Petak je, i jedna od stanarki u pansionu gđe. McCartney, nepokretna gđa. Beecham, poklanja Davidu pulover koji je ona isplela za njegovu majku. Petkonm, naime, David odlazi svojoj majci u starački dom, gdje se brine o njoj. Tu navraća i Effie, koja gđi Beecham donosi kutiju za poklon Davidovoj majci (čitalac se ne može oteti utisku da starica želi skuplati Effie s Davidom). David uzima poklon i odlazi. On, međutim, ne odlazi svojoj majci, već odlazi u jedan drugi grad, gdje on živi svoju drugu egzistenciju. Ovdje se on zove William Neumeister, ima veliku kuću i u njoj je sve onako uređeno, kako bi to za jedan život i brak s Annabelle bilo potrebno. Dobijamo uvid u to što je David sve preduzeo kako bi njegov novi identitet ostao nezapažen. Davidova trenutna briga je, međutim, jedna sasvim druga - on želi odgovoriti Annabelle na njeno pismo i predložiti joj da se za Božić nađu u New Yorku.

Poprilični obrat situacije - nakon uspavanke u prvom, ovo je veliko razbuđivanje. Str. 13 - 24, ocjena - 7.4.

Ukupno do sada - 7.24.

Nema komentara:

Objavi komentar