četvrtak, 12. srpnja 2012.

ILJF i PETROV - "Zlatno tele" (2)

1. dio - Top-lista

2. poglavlje

Bender poziva Balaganova na jelo, kako bi mu ovaj detaljno ispričao priču o organizaciji djece poručnika Šmidta, ali to je bilo lakše obećati negoli ispuniti. Nakon dužega lutanja, pri čemu su naša dva junaka obišli nekoliko radnji (pa tako i radnju koja prodaje limene table s natpisom "Zatvoreno" u svim varijantama), ipak nalaze restoran u kome mogu nešto pojesti, a Balaganov počinje s pričom - kako bi se spriječile situacije poput ove, u kojoj si "sinovi" poručnika Šmidta međusobno ugrožavaju posao i financijsku egzistenciju, u proljeće 1928. godine održana je konferencija djece poručnika Šmidta, na kojoj je trebalo doći do podjele teritorija u cilju maksimiranja dobiti. Na konferenciji je sudjelovalo 30 "sinova" i 4 "kćeri", a podjela je provedena kockom, pošto nije bilo moguće do dogovora doći sporazumom. Nezadovoljan dobijenim teritorijem, Panikovski je odmah rekao da ne priznaje odluke konferencije.

Nakon što je Balaganov završio priču, govori Ostap Bender o svojim planovima. On se ne želi baviti sitnim stvarima, već se osjeća pozvanim upustiti se u veliku avanturu. Njegov krajnji cilj je otići u Rio de Janeiro, a prije toga želi namaći milion. Za taj naum mu treba jedan milioner, koga bi mogao operušati, ali mu je jasno da njih u sovjetskom društvu baš i nema. Balaganov mu nato odgovara da jednoga poznaje - ime mu je Korejko i živi u Černomorsku. Na krilima novoga poleta, koji mu je donio Balaganov ovom novom informacijom, Benderov mozak počinje kombinirati ...

Tekst je malo izvještačen i teatralan, ali ima svakako dosta zajedljivih detalja koji ga čine jako zanimljivim - str. 28 - 44, ocjena - 7.4.

Nema komentara:

Objavi komentar