srijeda, 18. srpnja 2012.

MANN, Thomas - "Čarobni brijeg" ("Zauberberg")

Top-lista

Ovaj roman Thomasa Manna objavljen je 1924. godine i njegov je treći roman. Čitam ga u njemačkom originalu.

Predgovor

Predgovor je kratak, ali uvjerljiv i upečatljiv - zvuči poput uvoda u bajku, i u njemu nam pisac najavljuje priču iz jednoga davno prošloga vremena, za koju mu, da bi je ispričao, neće biti dosta ni sedam dana ni sedam mjeseci ... Stilski jako dobro, str. 9 - 10, ocjena - 8.3.

1 - 1

Hans Castorp putuje iz Hamburga, na sjeveru Njemačke, za Švicarsku, gdje će tri tjedna provesti u posjeti svome bratiću Joachimu, koji je ondje u jednom sanatoriju na liječenju. Na samom početku dobijamo popis prevoznih sredstava tokom putovanja - prvo vlakom, nakon toga brodom, zatim ponovno vlak, da bi na kraju, u švicarskim Alpama, Hans prešao u uskotračni vlak, koji ga dovozi do njegovoga cilja. Sve u svemu, dva dana puta, ali Hans je odlučan u tome da ne dopusti nikakvim vanjskim utiscima da utječu na njega i da ga promjene, kako za vrijeme puta, tako i za vrijeme boravka u sanatoriju. Sa sobom nosi svoju stručnu knjigu o parobrodima, on razmišlja o onome što je neposredno prethodilo njegovom putu (položeni ispiti), kao i ono što će slijediti po povratku (početak rada u jednoj hamburškoj firmi). Sam put ga, usprkos njegovim namjerama, ipak dira - uspinjanje na sve veću visinu ostavlja ga bez daha i donosi sa sobom strah, promjena smjera vožnje u vlaku, zbog ulaženja i izlaženja na perone kolodvora, remeti mu orijentaciju, dok dim lokomotive prlja njegovu krasnu monografiju o parobrodima, tako da ju je on prisiljen zatvoriti. Na svoj cilj dolazi oko osam naveče, vani je još uvijek dan, a njegov rođak Joachim Ziemßens dočekuje ga na stanici.

Njihov susret nije naoko jako srdačan. Kako su obojica sa sjevera, njihova prisnost u pogledu fizičkog kontakta ne ide daleko. Hansu Joachim izgleda izuzetno zdravo i zbog toga mi napominje da bi on mogao poći skupa s njim na put za tri tjedna, ali Joachim misli da će morati ostati u sanatoriju još nekih šest mjeseci. U sanatorij dolaze baš u vrijeme kad se napolju spušta noć. Hans primjećuje, na osnovu jedne Joachimove primjedbe, da je ovaj postao ciničan. Joachim mu nabraja neke od liječnika u sanatoriji - glavnog liječnika Behrensa (kirurg) i njegovog asistenta Krokowskog (specijalist za psiho-analizu, tada još u počecima. Hans i Joachim ubrzo dolaze u sanatorij.

Prvih nekoliko stranica je sjajno napisana proza, nakon toga malo slabije, ali još uvijek izuzetno dobro - str. 11 - 19, ocjena - 8.6.

Nema komentara:

Objavi komentar