nedjelja, 29. srpnja 2012.

Novosti iz malog vrta - 2012-07-28

Nekog velikog sađenja i radova nema, ali ipak dosta novosti:

Bosiljak se pokazao dobro, imao sam dosada i dvije berbe za pesto, ali ne od ove vrste. Nisam to dosada znao, ali sasvim sam siguran da i bosiljka ima više vrsta, pošto ova ovdje ima manje listove i svjetliju boju.

Ovo je jedna od sadnica krastavaca, koje dosta dobro izlaze iz sjemena, ali nakon izvjesnog vremena jednostavno stanu s rastom. Ovaj je dogurao do cvjetova, pa bi trebalo od njega još nešto i biti.

Mahune rastu brzo, za tri tjedna su izrasle skoro do pune veličine, ali ova slika nije posvećena njima. Na ovoj slici je starija biljka, iz koje je već izraslo nešto plodova,a ovi mali plodovi, koji jedva da se i vide, su došli naknadno i potpuno neočekivano.

Ovo je miloduh, sjajan začin fantastičnoga mirisa. Koliko znam, to je višegodišnja biljka, koje izrastu do manjih grmova, i nadam se da će ovo biti "početak jednoga divnog prijateljstva".

Mišpele (nušpele kažu za njih u Istri, koliko znam) su jedno drvo srodno mušmulama, ali između plodova nema velike sličnosti - ovi ovdje su kiselkasti i mesnati. Posadio sam ih iz koštica iz plodova voća koje sam kupio u trgovini. Radi se o mediteranskom voću, pa ću morati vidjeti kuda s njima.

Nema komentara:

Objavi komentar