četvrtak, 12. srpnja 2012.

McCULLERS, Carson - "Srce je usamljeni lovac" ("The Heart is a Lonely Hunter")

Top-lista

Carson McCullers je bila spisateljica s američkog Juga. Ovo je njen prvi roman, objavljen je 1940. godine i donio joj je popriličnu slavu. Osim njega, napisala je još nekoliko romana i jednu zbirku pripovjedaka. Nije mi poznato da postoji prevod na naš jezik, a roman čitam u njemačkom prevodu.

1. poglavlje

Spiros Antonopolos i John Singer su dva gluhonijema, koji stanuju zajedno u nekom gradu na američkom Jugu. Spiros je porijeklom Grk i radi kod svoga rođaka Charlesa Parkera (!) u prodavnici povrća, dok John radi u zlatari, gdje izrađuje srebrni nakit. Osim svoga posla, gotovo cijelo preostalo vrijeme provode zajedno - zajedno odlaze na posao, odmah nakon posla se nalaze i odlaze u svoj stan na večeru ili u kino. Potpuno su različitih naravi - Spiros je ekstrovertiran, dok je John povučen i više naklonjen intelektualnim aktivnostima (čitanje, šah).

Njihova situacija se, nakon deset godina zajedničkog života, mijenja kad Spiros postaje agresivan - počinje bez ikakvog razloga napadati ljude na ulici, a ulazi mu u naviku i krasti po dućanima. John ga izvlači iz zatvora i plaća sudske kazne za njega, sve dok ne ostane bez svoje ušteđevine. Uplašen da će on uskoro morati plaćati kazne za Spirosa, njegov rođak, vlasnik prodavnice povrća, sređuje da se Spirosa smjesti u ludnicu. Ostavši sam u zajedničkom stanu, John počinje patiti od nesanice i depresije. Njegovo se stanje poboljšava iseljenjem iz njihovog zajedničkog stana. Uskoro shvaća da su sva njegova sjećanja vezana za vrijeme koje je proveo sa Spirosom i da svoj život mora praktično početi iz početka.

Gotovo klasični stil pripovjedanja, bez nekih devijacija i iznenađenja, djeluje pomalo suhoparno - str. 5 - 14, ocjena - 7.1.

Nema komentara:

Objavi komentar