utorak, 22. svibnja 2012.

QUENEAU, Raymond - "Zazie u metrou" ("Zazie dans le metro") - 1.dio

Top-lista literatura

"Zazie u metrou" je (uz možda "Stilske vježbe") najpoznatije djelo velikog francuskog pisca Raymonda Queneau-a. Roman je objavljen 1959. godine i u Francuskoj je jedna od najprodavanijih knjiga 20. stoljeća. Zbog svoje jezične razigranosti i mnogobrojnih inovativnih lingvističkih konstrukcija je izuzetno težak za prevođenje na strane jezike. Roman je i ekraniziran 1960. godine u režiji Louisa Mallea.

Roman čitam u njemačkom prevodu, iako negdje imam i hrvatski prevod, koji zaista mogu preporučiti, jer je pun natuknica o igrama riječi u originalnom tekstu, koje zaista nije moguće adekvatno prevesti na naš jezik.

1. poglavlje

Gabriel (nikakve dodatne opise njegovog lika ne dobijamo na početku osim imena) čeka na jednoj od pariških željezničkih stanica, Gare d'Austerlitz) na dolazak vlaka. Pritom je poprilično neraspoložen jer mu smrad ljudi oko njega ide na živce. U tom trenutku počinje njegova svađa s jednom starijom damom, čiji muž se, naravno, kao veliki kavalir, uključuju u svađu na njezinoj strani. Njegov problem je, međutim, da je Gabriel ogromnog rasta, a on sam je po tom pitanju daleko manji i kržljaviji. Računajući, međutim, na divovu dobroćudnost, ipak se odvažuje na svađu, ali Gabriel mu ne čini tu uslugu, već i dalje nastavlja s konfliktom. Na patuljkovu sreću, upravo u tome trenutku dolazi vlak, a s njega silaze Zazie, djevojčica od desetak godina, i Jeanne, majka Zazie i Gabrielova sestra. Jeanne je ponovno u jednoj od svojih zaljubljenih faza i želi se na nekoliko dana riješiti Zazie, time što će je na nekoliko dana ostaviti u Parizu kod svoga brata. Zazie ima svoj plan za provod u Parizu, a jedna od stvari koje svakako želi vidjeti je pariški metro. To, međutim, nije moguće, pošto radnici metroa štrajkaju, što joj omogućuje da pokaže svoj bogati repertoar psovki. Zazie je, osim toga, poprilično starmala i velika svađalica. Gabriel je organizirao taksi kod svog prijatelja Charlesa i oni polaze u Gabrielov bistro. Tamo Zazie počinje kmečati kako hoće "Caco Calo" i Gabriel joj je donosi iz susjednog kafića.

Ocjena - izuzetno duhovit i kompleksan tekst - str. 7-15 - 8.1.

2. poglavlje

Charles, Gabriel i Zazie su u bistrou. Osim njih, tu je i Turandot, vlasnik bistroa i Gabrielov stanodavac,  kuharica Marceline, a tu je i Laverdure, papagaj koji govori. Već je kasno, i Zazie žele poslati na spavanje. Ona se brani, ali je uskoro svladava umor. Turandot i Gabriel se svađaju zbog toga što Zazie prenoćuje kod Gabriela, jer to nije dogovoreno. Gabriel se grozi sutrašnjeg dana, pošto on radi do jutra, i ne želi da ga Zazie sutra rano gnjavi.

Iako iz ovog kratkog opisa možda i ne izgleda tako, ali tekst je i dalje vickast - str. 16-24 - 8.2.

Nastavak - 2. dio

Nema komentara:

Objavi komentar