ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

CHANDLER, Raymond - "Zbogom, ljepotice" ("Farewell, My Lovely")

Top-lista


Ovo je drugi roman Raymonda Chandlera, iz 1940. godine. Čitam ga u srpskom prevodu (Laguna, 2009.).

1. poglavlje - Kraj je marta, Marlowe se nalazi poslom u jednoj od crnačkih četvrti Los Angelesa, gdje mu pažnju privlači jedan grmalj, prilično upadljivo obučen. Tip odlazi u jedan lokal za crnce i Marlowea vodi sa sobom. Priča mu da ga nije bilo u gradu osam godina i da traži djevojku po imenu Velma.
Marlowe stil živi od pretjerivanja, ali je s tim u ovom poglavlju malko pretjerao.
Ocjena - str. 7-10 - 7.1

2. poglavlje - Marlowe i grmalj ulaze u crnački lokal, gdje se grmalj kači sa izbacivačem i razbija ga. Ovaj bježi u kancelariju vlasnika lokala, dok u lokalu grmalj Marloweu priča svoju životnu priču. Zove se Moose Malloy, odsjedio je 8 godina zbog pljačke banke, i traži djevojku po imenu Velma, koja je nekad radila u ovom klubu, koji je u to doba bio bjelački. Malloy se odlazi raspitati kod vlasnika lokala, dok Marlowe drži šankera na oku. Marlowe čuje pucnje i vidi Malloya kako se vraća s pištoljem. Pištolj je pripadao vlasniku lokala, koji je njime potegnuo na Malloya, ali mu je ovaj oduzeo oružje i slomio mu vrat.
Priča se polako zahuktava, manje je vremena za pametovanje.
Ocjena - str. 11-20 - 7.3

3. poglavlje - Marlowe svjedoči na policiji inspektoru Nultyju, koji je ljut zato što se mora baviti ubistvima crnaca. Marlowe mu daje iskaz, a Nulty ga moli da mu učini uslugu i malo pronjuška. Novac mu za to ne može dati, ali biće Marloweu dužan uslugu.
Sasvim OK.
Ocjena - str. 21-25 - 7.3

4. poglavlje - Marlowe se vraća u okolicu crnačkog lokala i raspituje se u obližnjem hotelu. Recepcionar hotela mu govori da je lokal nekad vodio Mike Florian, ali da je on umro 34. ili 35. godine i da je iza njega ostala njegova udovica Jessie. Marlowe nalazi njenu adresu i odlučuje ju posjetiti.
Marlowe je u elementu. Roman je sve bolji.
Ocjena - str 26-30 - 7.4

Nema komentara:

Objavi komentar