ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

GOODIS, David - "Kad padne noć" ("Nightfall") - 1. dio

Top-lista

David Goodis je jedan od klasičnih pisaca krimića iz 40-tih i 50-tih godina, od kojih su mnogi filmovani, a najpoznatija ekranizacija je film "Pucajte u pijanistu" ("Tirez sur le pianiste") François Truffauta iz 1960. godine. Ovaj roman je iz 1947. godine. Roman čitam u njemačkom prevodu ("Die Nacht bricht an").

1. poglavlje
U njemu dobijamo neke osnovne pojedinosti - ljetna je, vrela noć, mjesto radnje je Manhattan, naš junak se zove James Vanning, 33 su mu godine i bavi se kao slobodni umjetnik ilustriranjem reklama za velike reklamne agencije. Iako bi sutradan trebao predati rad u agenciju, posao mu nikako ne ide od ruke. Muči ga jedan mora, u kojoj se neprestano pojavljuju svijetloplavi kabriolet, crveni kombi, zelena soba. Nikako ne uspjeva povezati tu moru uz neku konkretnu priču iz svoga sjećanja, i to ga izluđuje. Odlučuje prestati s radom i odlazi u grad
Poprlično nabacano, bez nekog logičkog reda - ocjena: str. 5-8 - 6.7.

2. poglavlje
Vanning šeta noću gradom i susreće sitnog, mršavog čovjeka, koji ga moli za vatru. Vanning ostaje s njim u podužem razgovoru - doznajemo da je Vanning bio marinac na Pacifiku u 2. svjetskom ratu, našto mu njegov sugovornik odgovara kako on nigdje nije putovao. Nakon toga razgovaraju o ženama, o braku (sugovornik je 11 godina u braku i ima troje djece, Vanning nije oženjen). Nakon što su završili razgovor, pratimo Vanningovog sugovornika na putu kući taksijem. On dolazi u svoj stan kratko prije ponoći. U stanu ga dočekuje žena, on joj govori da je pričao s Vanningom. Doznajemo da se čovjek preziva Fraser, da prati Vanninga već duže vrijeme, ali o njegovim motivima, te da li radi za policiju ili neku drugu službu, ne doznajemo ništa.
Fini prelazak i razvoj radnje - ocjena: str. 8-17 - 7.0.

3. poglavlje
Vraćamo se Vanningu, koji dolazi u bar. Željan je razgovora i u baru sugovornika nalazi u jednom debeljku, s kojim za šankom započinje razgovor o pićima. Nakratko potom, debeljko ga upozorava da je u bar ušla zgodna djevojka. Vanning mu govori da mu nije do djevojaka i da joj se on može, ako želi, što se njega tiče, slobodno nabacivati. Debeljko mu odgovara da je ona daleko iznad njegove klase, ali da joj se Vanning očito sviđa, pošto stalno gleda u njega. Debeljko nakratko potom odlazi, a Vanning prilazi djevojci. On doznaje da se ona zove Martha i da radi kao prodavačica u prodavnici stakla. On joj govori o svom poslu; doznajemo i da je on zapravo inžinjer, ali da je to ostavio kad ga je počelo zanimati crtanje. Izlaze iz bara, a pred barom Vanninga sačekuju tri tipa. Doznajemo da je djevojka zapravo bila mamac, i ona potom odlazi. Tipovi tjeraju Vanninga u auto i odlaze s njim prema Brooklynu. Tokom vožnje Vanning doznaje da ga namjeravaju ubiti, ali prije toga žele od njega izvući još neke informacije. Još tokom vožnje ga počinju "obrađivati", on se brani, jednom tipu razbija nos, drugoga omamljuje udarcem u bradu, ali ga oni ipak savladavaju. Vožnja je gotova. Nakon toga kreću u šetnju, ali prije toga mu nabijaju vreću na glavu i vode do neke zgrade.
Radnja se zahuktava, sve počinje dobijati neki smisao - ocjena: str. 17-33 - 7.2.

Nema komentara:

Objavi komentar