subota, 12. svibnja 2012.

VARGAS LLOSA, Mario - "Razgovor u Katedrali" ("Conversacion en la Catedral")

Top-lista

Ovaj roman peruanskog nobelovca Maria Vargasa Llose je iz 1969. godine i važi za njegov najkompleksniji roman. Roman čitam u srpskom prevodu, objavljen je u sjajnoj ediciji "Hispanoamerički roman", zajedničkom projektu nekoliko izdavačkih kuća 1z 80-tih godina.

----------
2012-05-12
----------
Nalazimo se u Limi, Peru - ime našega junaka je Santiago, koji radi kao novinar u dnevnim novinama i tamo piše uvodnike, u kojima najčešće vodi kampanju protiv bjesnila i za strožiju kontrolu protiv pasa-lutalica. U podnevnoj pauzi susreće svog kolegu iz lista Norvina, koji radi na lokalnim vijestima. Govore o svome kolegi Carlitosu, koji je teški alkoholičar, ima delirijume i nalazi se u bolnici. Način pripovjedanja je izuzetno kompleksan - pisac prati istovremeno dijalog figura, u koji se upliću razmišljanja glavnog junaka, što čitanje knjige ne čini jednostavnim. Santiagu se gadi Peru, a nezadovoljan je i načinom na koji se razvija njegova karijera. Iz razgovora doznajemo da mu je 30 godina, Norvinu je 36 godina. Santiago odlazi kući na ručak, na putu kući razmišlja o odlasku u kino naveče sa ženom, prisjeća se svoga prijatelja Popaja i čudi se da je ovaj uspio postati arhitekt. Kod kuće ga čeka njegova žena Ana i pripovjeda mu kako su joj njenoga psića šinteri oteli iz ruku, i moli Santiaga da ga nađe i vrati. Santiago odlazi u šinteraj i diže tamo dreku. Psića nalaze i predaju mu ga nazad. Šinteraj je jadan - zgrade su oronule, a pasa ubijaju tako da ih utrpaju u vreću i onda umlate štapovima. Već na odlasku Santiago prepoznaje jednog poznanika od ranije - mulata Ambrosija. Nakon kraćeg razgovora, njih dvojica odlaze u "Katedralu", sirotinjsku birtiju u blizini. Ondje ostaju sjediti puna četiri sata, a nakon toga je Santiago potpuno pijan. Prije nego što će se razići, Santiago traži od Ambrosija da mu kaže istinu o njegovom ocu. Ovaj gubi živce i šalje ga kvragu. Santiago se nakon toga vraća kući ...

Tekst je izuzetno kompleksno isprepleten, teško ga je pratiti, ali ga je ipak užitak čitati. Ocjena - str. 9-25 - ocjena 7.7.

Nema komentara:

Objavi komentar