četvrtak, 10. svibnja 2012.

SIMENON, Georges - "Luka u magli" ("Le port des brumes")

Top-lista


----------
2012-05-10
----------
Ciklus detektivskih romana francuskog pisca Georgesa Simenona s inspektorom Maigret je jedan od najvećih opusa krimi-literature. Ovaj roman je iz 1932. godine i 15. je roman u kronološkom redu. Čitam ga na njemačkom (nalsov prevoda je "Maigret und der geheimnisvolle Kapitän").

1. poglavlje
Na početku romana nalazimo Maigreta u vlaku iz Pariza za Caen, grad na atlantičkoj obali, na sjeveru Francuske. S njim putuju jedan stariji čovjek i jedna mlada žena, njegova domaćica. Stariji čovjek je kapetan Joris, koji zbog zasada nepoznatog razloga boluje od amnezije i ne sjeća se ni svoga imena, niti gdje je živio. Našao se je u Parizu, potpuno izgubljen, i policija pokušava raspetljati tajnu njegovog identiteta. Daju obavjest u novine i mlada žena razriješava misteriju - čovjek koji pati od amnezije je kapetan Joris, nestao je prije 6 tjedana i nitko ne zna što se je s njim u međuvremenu zbivalo. Na sebi ima ranu od metka, koji ga je pogodio u glavu, i amnezija je vjerojatno posljedica tog metka. Glava mu je stručno operirana i dobro se oporavlja, ali puno je pitanja koja traže odgovor, pa zbog toga Maigret putuje s njima. U kapetanovu kuću u Ouistrehamu, mjestu na obali nedaleko od Caena, dolaze kasno po noći. Pri ulasku u kuću zatiču u njoj mačku, iako je Julie sigurna da ju je prije polaska izbacila iz kuće. Nju je strah i ona moli Maigreta da s njom pregleda sobe u kući. Ona mu nudi i da prespava kod njih, ali on odlazi u hotel. Sljedećeg jutra je kapetan Joris mrtav, smrt je nastupila uslijed trovanja strihninom, koji je bio usut u vodu, koju je ovaj popio tokom noći ...

Krimići s inspektorom Maigretom su posebna i jedinstvena mješavina konvencionalnih i manje uobičajenih elemenata - svi bitni elementi krimića su tu, ali ima i dosta toga što je drugačije - lik Maigreta, njegovo ponašanje, blago psihologiziranje, koje ponekad zna biti gnjavaža ... Sve u svemu, što se tiče pripovjedanja, početak koji obećava - str. 7-27 - ocjena 6.8.

Nema komentara:

Objavi komentar