subota, 26. svibnja 2012.

Vrtlarski dnevnik

Dobar dio današnjeg dana prošao mi je u pokretanju novog ciklusa sađenja - sve one posudice, u kojima nema nekog vidljivog rezultata, sam iščistio i posadio novo sjemenje, pa se nadam da će uskoro biti puno novosti. Za danas, međutim, će biti i pokoja repriza.

Na ovoj slici je majoran ili mažuran, bliski rođak origana. Riječ je o začinskom bilju, koje se dodaje pri kraju kuhanja, jer dužim kuhanjem gubi aromu. Počeli su izlaziti nakon samo nekoliko dana i zasad dobro napreduju.
Sa sadnicama paprike stvarno imam abnormalnu sreću - imam osjećaj da svako zrno izlazi i da ću sadnica imati i na bacanje, jer bi mi za sve trebao manji vrt.
Ovo ovdje su male sadnice andskih bobica, i to u prilično ranom stadiju rasta. Riječ je o penjačicama, koje mogu doseći i do 2 metra, a plodovi su bobice, koje se nalaze u tankoj ljusci nalik na lampione. Ovi ovdje su snimljeni kod kuće, u Novoj Gradiški, a ovdje sam prije neki dan posadio jednu turu za rasadu, i nadam se da će od njih uskoro biti nešto.
I ova slika je iz Slavonije, a riječ je o sadnicama artičoka. Ovo povrće je više za mediteransku klimu, ali vrijedi pokušati. I ovdje imam nekoliko sadnica, koje su već u cvjetnjaku, i zasad napreduju sasvim dobro, ali je ondje teško napraviti dobre slike, pošto su sadnice tamo poprilično zgusnute ...
Prije neki dan sam već pisao o mahunama, kad su tek počele izlaziti, a ovdje se vidi da sjajno napreduju. Problem je samo u tome da je u svakoj čašici 7-8 zrna, a izašla su dosada po jedno ili dva zrna, ali nadam se da će se i to za koji dan promjeniti ...

Toliko za sada, a nadam se da ću već sutra imati par lijepih novosti.

Nema komentara:

Objavi komentar