utorak, 29. svibnja 2012.

KHADRA, Yasmina - "Dvostruko bijelo" ("Double blanc")

Top-lista

Yasmina Khadra je pseudonim alžirskog pisca Mohammeda Moulessehoula, a ovaj roman je drugi roman iz "Alžirske trilogije", serije kriminalističkih romana s inspektorom Llobom kao glavnim likom.

Na početku romana dobijamo kratku povjest poznanstva Ben Oude i inspektora Lloba (iz inspektorove perspektive, roman je pisan u prvom licu). Oni se poznaju već dugo, od Llobove mladosti. Ben Ouda je za njega u mladosti i na početku njegove policijske karijere bio apsolutni idol. Iz kasnije vremena spominje Llob neki incident bludničenja s maloljetnicima Ben Oude, u kome je Llob zastrašivao roditelje dječaka, kako bi ih odvratio od podnošenja prijave, pošto je mislio da je to namještaljka i da tako nešto ne može biti istina. Osim te epizode, Ben Ouda je bio u diplomatskoj službi, a 1992. godine je objavio i memoare.

Nazad u sadašnjost - Ben Ouda je pozvao insp. Lloba da ga posjeti u njegovoj kući. Ovaj prihvaća poziv i posjećuje ga. Ben Ouda je abnormalno debeo, a u njegovim spavaćim odajama Llob primjećuje jednog lijepog mladića. Ben Ouda želi da mu Llob pruži zaštitu, jer namjerava početi s pisanjem nove knjige memoara.

Khadrina proza je duboko emotivna i subjektivna, frustracija i duboko nezadovoljstvo glavnoj junaka se osjeća gotovo u svakoj rečenici. I odabir stilskih sredstava još dodatno pojačava taj efekt - često koristi hiperbole, sve je manje više crno ili bijelo (najveći dio toga je, međutim, crno). Sve u svemu, originalno, ali na duže staze zamara - str. 5 - 14 - ocjena: 7.2.

Nastavak je ovdje ...

Nema komentara:

Objavi komentar