srijeda, 23. svibnja 2012.

Novosti iz vrta ...

Nakon duže pauze, u kome sam svoj vrt prepustio u ruke prirodi (bio sam kod kuće), evo i novoga izvještaja s nekoliko slika:

Vrt je, kao što se može vidjeti, poprilično zatrpan, ponajviše zahvaljujući mrkvi, koja napreduje dosta dobro, ali je još podaleko od sazrijevanja. Obzirom na to koliko prostora uzima, nije bila dobra odluka da je naveliko zasijem. Osim toga, vrijeme rasta je poprilično dugo, pa mi blokira prostor za nekoliko stvari koje bih tu mogao zasaditi. Sve u svemu, na greškama se uči ...
Od definitivno dobrih vijesti, tu su, prije svega, jagode, koje polako počinju sazrijevati. Da budem iskren, ove sam kupio manje-više gotove u trgovini i samim tim mislim da nije nešto posebno što su uspjele, ali iz sjemena zaista ne znam da li bi uopće nešto i bilo, pošto mislim da im poprilično dugo treba da izrastu.
Ovo je jedna biljka za koju ne znam naš naziv, na njemačkom se zove Portulak (Portulaca oleracea), a služi kao salata i izuzetno je zdrava - pomaže protiv kiseline u želucu, a ima i najveći udio omega 3 masnih kiselina od svih biljaka.
Paprika je za sada poprilično siguran kandidat za klijanje i uglavnom jako dobro napreduje. Pritom (barem što se tiče klijavosti) ne čini veliku razliku da li se radi o kupljenom sjemenu ili o sačuvanom sjemenu kupljene paprike (što je po pitanju cijene poprilična razlika). Ostaje da se vidi kako će sve to skupa ići dalje i hoću li od svega toga vidjeti i nešto ploda. Negdje sam pročitao da je dobro sjemenje paprike dan-dva ostaviti u mlakoj vodi da nabubri, i da se poslije toga sadi. I s tim i bez toga mogu reći da biljčice fino napreduju.
I za kraj,naravno, bosiljak. Nakon par neuspješnih pokušaja, ovoga puta mislim da stvari idu nabolje, pošto nova tura dosta dobro napreduje. Kako izgleda, kod njega je odlučujuće da je dovoljno toplo. Kako će se stvari dalje odvijati, i hoću li vidjeti nešto ploda od toga, ostaje da se vidi. Za iduću godinu planiram raniju sadnju u zatvorenom, jer mi se čini da je ova sadnja poprilično kasna.

Eto toliko do slijedećeg javljanja ...

Nema komentara:

Objavi komentar