ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Vrtni dnevnik - Tušt (Portulaca oleracea) - 1. dio

Naše ime za ovu biljku ne znam - dajem ime koje sam našao na srpskoj vikipediji, ali dosad nisam vidio da se kod nas uzgaja niti mi je poznato neko ime za nju. Zbog toga sam stavio i latinsko ime, kako bi onima, koji traže informacije o njoj na internetu, lakše bilo naći nešto.

U jednom od priloga o vrtu sam već spomenuo ovu biljku, kao i to da su prvi izdanci već proklijali, tako da je ovo ovdje malo proširena repriza.

Biljka se može sijati od V do pol. IX mjeseca, na razmaku od nekih 20 cm u redove.Sadrži veću koncentraciju omega 3 nezasićenih masnih kiselina, a od davnina se spominje kao ljekovita biljka (u knjizi iz 16. st. piše da je dobra "protiv kiseline u želucu i ispadanja zubi"), a u novije vrijeme je pala u zaborav.


Sjeme je, kao što se može vidjeti, okruglo, tvrdo i otprilike 1 mm u promjeru. Podsjeća na sjeme kelja, kupusa i sličnih biljki, samo je dosta manje.

Pri sijanju sjeme treba samo lagano pokriti zemljom (0,5 cm dubine).
Ova kartica je od firme "Samen Schmitz", jedne od specijaliziranih trgovina za povrtlarstvo, i koštala je - ako se ne varam - nekih 1,19 eura. Sjemena je u njoj dosta, sasvim sigurno nekoliko stotina zrna, tako da je moguće njome posijati popriličnu površinu.
Kako se može vidjeti, sjeme je nakon nekoliko dana već proklijalo i sasvim dobro napreduje.

Nema komentara:

Objavi komentar