četvrtak, 10. svibnja 2012.

NYKÄNEN, Harri - "Raid i debeljko" ("Raid ja lihava mies")

Top-lista


Harri Nykänen je finski pisac krimića, čiji je glavni junak Raid. Raid je čovjek, koji balansira između ove i one strane zakona, i njegovi prijatelji su iz poprilično širokog spektra, a u biti je neka mješavina privatnog detektiva, tjelohranitelja i stručnjaka za oružje.

Roman je u originalu objavljen 1997. godine, a čitam ga u njemačkom prevodu (njemački naslov je "Raid und der dicke Mann").

1. poglavlje - Viktor Nikutjev je jedan od bosova peterburške mafije, i trenutno se nalazi u Finskoj, a s njim se nalaze i njegovi tjelohranitelji Saša i Leon. Viktor je planirao ubistvo svoga konkurenta Kiriljeva, i u tu svrhu je unajmio profija Olega. Njegovi planovi, međutim, polaze potpuno krivim tokom, pošto Kiriljev za njim u Finsku šalje svoga profija, koji je (kasnije doznajemo) zapravo Finac, i koji uspjeva ubiti Nikutjevljeve tjelohranitelje. Prije nego što će ubiti Nikutjeva, ovaj telefonski razgovara s Kiriljevim, koji mu govori kako su uspjeli spriječiti Nikutjevljeve planove i zatim zaključili njegovu smrt.
Osim činjenice da mi je toga klišea o ruskoj mafiji pun nos, roman izgleda sasvim ok - str. 5-11 - ocjena 6.4.

2. poglavlje - finska policija pokreće istragu o ubistvu ruskog mafijaša i njegovih tjelohranitelja; upoznajemo insp. Janssona i njegovog pretpostavljenog nadkomesara Tuomelu. Osniva se zajednička jedinica sastavljena od inspektora na državnom nivou i lokalnih helsinških inspektora. Postoji i trag - ubica je pucao iz dva različita oružja, što je već viđeno prije nekoliko godina u jednoj pljački banke u Švedskoj. Kao jedan od počinilaca te pljačke je uhapšen Kai Isberg. Upoznajemo i novinara Ylästö-a, koji radi za jedne helsinške novine i od Janssona želi izvući aktualne informacije o stanju istrage.
Svako poglavlje ima novo mjesto događanja, ali sve ide logičnim tokom - str. 11-23 - ocjena 6.7.

3. poglavlje - u njemu upoznajemo Ilmarija Isberga, mlađeg brata ranije spomenutog Kaija Isberga. Ilmari je neo-naci i bavi se politikom, kao manje-više i cijela familija, pošto su svi još od malih nogu bili time zadojeni od strane svoga oca. Ukupno ih je bilo šestero braće i jedna sestra - od njih šest je jedan mrtav (samoubistvo), jedan u zatvoru (već spomenuti Kai), a jedan je "prešao u staljiniste" (iz teksta se može naslutiti da je oženio Čehinju, ali nije sigurno). Ilmari primjećuje da se oko kuće mota jedan od drugova iz Kaijevog kruga i boji se za svoju sigurnost.
Krug osoba postaje sve širi i radnja se počinje komplicirati - str. 23-30 - ocjena 6.5.

Nastavak - 2. dio.

Nema komentara:

Objavi komentar