ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Vrtni dnevnik - Bijeli luk, divlji kineski (Allium tuberosum) - 1. dio

Evo još jedne biljke, kojoj sam silom prilika morao improvizirati ime - riječ je o vrsti bijelog luka (češnjaka), kod koje se režu listovi, koji imaju blagi okus bijelog luka, ali ne toliko intenzivan. Potječe iz Kine, pa se na francuskom zove "ciboule de chine", a jedan od njemačkih naziva je "Chinesischer Schnittlauch" (prevod bi bio "kineski luka za rezanje").

Sjeme je slično onome drugih vrsta luka - crne boje, izduženo i tvrdo. Veličina se može ocjeniti sa slike - nekih 4 x 2 mm. Prema informaciji s njemačke vikipedije, sjeme klija na svjetlu.

Pakovanje je iz "Penny Markta", od firme "Meyer's", košta 0,49 eura i sadrži oko 100 zrna sjemena. Po informacija na pakovanju, klijanje traje 10 - 26 dana, pri relativno niskim temperaturama (10 - 15 ° C). Sadi se u redovima s razmakom od 30 cm.
Ovdje se vidi plantaža. Zasađeno je prije nekih 7 dana i čini mi se da prvi izdanci već izlaze.

Nema komentara:

Objavi komentar