nedjelja, 26. kolovoza 2012.

CHRISTIE, Agatha - "Zla kuća" ("Crooked House") (1)

Top-lista literatura

Ovaj roman Agathe Christie je objavljen 1949. godine.

1. poglavlje

Roman je u prvom licu - pripovjedač je mladić u engleskoj vojsci, koji se je tokom Drugog svjetskog rata zatekao u Egiptu. Tamo upoznaje Sophiju Leonides, djevojku od 22 godine, koja tamo vodi jednu od agencija Ministarstva vanjskih poslova. Upoznaje se s njom i nakon nekog vremena zaljubljuje se u nju. Obećaje (najavljuje) joj, da će je po završetku rata pitati da se uda za njega. O njoj malo toga zna, a pri kraju poglavlja doznaje da stanuje u otmjenom londonskom predgrađu Swinly Deanu i da ima bogatog djeda, rodom Grka iz Smirne, Aristidea Leonidesa.

Jako jednostavna proza, pripovjedanje je svedeno na ono bitno, bez ikakvih finesa i suvišnih riječi - str. 7 - 10, ocjena - 5.7.

2. poglavlje

Vrijeme prolazi i dvije godine trebaju našem pripovjedaču da se vrati u Englesku. U međuvremenu se dopisuje sa Sophie. Po povratku u novinama zatiče dvije posmrtnice za Sophijinog djeda Aristidea - jedna je od njegove supruge Brende, a druga od njegove djece i unučadi. Ono telegramom upućuje Sophiji saučešće i dogovara se s njom da se nađu u restoranu. Tom prilikom doznajemo da se naš pripovjedač zove Charles Hayward. Njih dvoje se nalaze u restoranu, ali razgovor protiče poprilično formalno, a Sophie je poprilično suzdržana. Charles je očajan i pita Sophie u čemu je stvar. Ona mu govori da je razlog njenom (ne)raspoloženju djedova smrt. Postoji sumnja da joj je djed ubijen. Ona želi da se Charles kod svoga oca, pomoćnika komesara Scotland Yarda, raspita o stanju istrage. Priča mu i kako je svima iz obitelji bilo rečeno da ne izlaze iz kuće, te da se je ona iz kuće išunjala kroz prozor kupaonice, ali da ju je pratio netko iz policije. Charles joj to obečava i oni se rastaju smireni i pomireni.

Početak radnje, pa je samim tim i interesantnije; što se tiče stila, nema nekih velikih pomaka nabolje - str. 11 - 16, ocjena - 5.9.

Nema komentara:

Objavi komentar