ponedjeljak, 30. travnja 2012.

Ljubičice (hrana )

Ovo je prvi od postova, koji će se baviti upotrebom raznih vrsta biljaka u liječenju i prehrani.

Ovdje je riječ o mirišljavim ljubičicama (viola odorata), koje danas isključivo služe kao ukrasno cvijeće. Iako nije uobičajeno, ljubičice se mogu koristiti u ishrani i liječenju na više načina:

- u srednjovjekovnoj engleskoj kuhinji ljubičice su bile korištene za juhe, umake, salate i deserte

- kandirane (kristalizirane) ljubičice se i danas koriste za ukrašavanje torti i deserta - za to se cvjetovi moraju premazati tučenim bijelankom, a nakon toga posuti sitnim šećerom. Nakon toga se cvjetovi moraju staviti dva dana na sušenje na finoj rešetci. Isto tako, svježi cvjetovi se mogu preliti vrućim sirupom i staviti na sušenje.

- proizvodnja likera (25 % - 30 % alkohola) - liker "Parfait Amour" je bio popularan početkom 20. st. i nakon 1. svj. rata, dok je danas gotovo potpuno zaboravljen. Liker je aromatiziran cvjetovima ljubičica, cvjetovima ruža, vanilije, limuna, korijandera, narandže, anisa i dr. Jedan od razloga njegove popularnosti bila je njegova ljubičasta boja, zbog čega je bio tražen za koktele, pošto je to bio jedini prirodni izvor te boje.

- po pitanju lijekovitih svojstava - na nekim našim stranicama našao sam informacije da je ljubičica takorekući univerzalno oružje za sve moguće tegobe, ali se ne govori koji dio biljke treba koristiti, ni kako to pripremati, pa sam suzdržan prema takvim savjetima. Na nekim drugim mjestima spominju se kao biljni čaj u kineskoj biljnoj medicini. Osim toga, čini se pouzdanim da lj. sadrže ciklotide, tvari koje imaju anti-tumorno i anti-HIV djelovanje.

Ovaj članak je početak i s vremenom će se proširivati. Za svaku informaciju, vlastito iskustvo i savjet bio bih Vam zahvalan ...










Nema komentara:

Objavi komentar