srijeda, 1. svibnja 2013.

BULGAKOV, Mihail A. - "Majstor i Margarita" (12)

Top-lista

Prethodni dio

Bezdomni se skida i svoju odjeću povjerava nekom skitnici, koji se je ondje našao. Nakon toga skače u vodu i jedva izvlači živu glavu, pošto je voda jako hladna. Kad se je vratio na obalu, vidi da mu nema odjeće, koju je skitnica odnio sa sobom, a njemu je ostavio samo svoje gaće i poderanu košulju. Bezdomnom ne preostaje ništa drugo nego da obuče ostavljeno i pođe dalje. Odlučuje da ode Gribojedovu, u sjedište MASSOLIT-a, društva književnika kome je i sam pripadao. Kako bi izbjegao znatiželjne prolaznike, a i miliciju, odlučuje poći manjim uli¬či¬cama. Putem ga neprestano s radija prati arija iz "Evgenija Onjegina".

Peto poglavlje počinje dužim uvodom o Gribojedovljevom domu, u kome se je nalazilo središte MASSOLIT-a. Društvo književnika se je u domu krasno smjestilo i pružalo svojim članovima mnoge pogodnosti - nalazile su se tu blagajne za spisateljske honorare, tu su je mogao dobiti stvaralački dopust na Jalti ili nekom drugom ljetovalištu, a vrhunac je bio restoran, u kome su se mogla dobiti gurmanska jela po izuzetno povoljnim cijenama.

Otkačena radnja iz četvrtog poglavlja završava se i prelazi u mirniji, razvučeniji opis, koji je isto tako zanimljiv, ali ne kao dosadašnja radnja. Ocjena - 8.8.

Slijedeći dio

Nema komentara:

Objavi komentar