petak, 10. svibnja 2013.

Analiza - "Napokon nedjelja!" / "Vivement dimanche!" (F 1983.)

Top-lista

"Napokon nedjelja!" / "Vivement dimanche!" (F 1983.)
rež.: François Truffaut
gl.: Fanny Ardant, Jean-Louis Trintignant i dr.

1 - špica - uz uobičajenu špicu pratimo i Barbaru (Fanny Ardant) na putu za posao - NA
2 - močvara, rano jutro - Julien Vercel je u lovu; tu je i jedan drugi lovac, koji prolazi kroz šaš - 7.5.
3 - taj drugi lovac, u dugom kaputu, ubija trećeg lovca lovačkom puškom; Julien se vraća iz lova i vidi sportski auto; prilazi mu, zatvara vrata i odlazi - 7.9.
4 - Barbara na poslu dobija telefonski poziv; javlja se gđa Vercel iz Nice i zahtjeva od Barbare da joj pošalje novac; Barbara ne može to napraviti, jer nema punomoć; uto dolazi i Vercel - 7.8.
5 - Julien razgovara sa svojom ženom; ova se žali na njegovu sekretaricu; Julien započinje svađu s Barbarom - 7.7.
6 - Vercel otpušta Barbaru i odmah naziva u novine da preda oglas za novu sekretaricu; uto dolazi i policija, komesar Santelli i njegov pomoćnik - 7.8.
7 - ovi ga ispituju o lovu, on im govori da je vidio auto žrtve po odlasku iz lova; Barbara odlazi i demonstrativno Vercelu nabija na nos da ide tražiti novi posao - 8.0.
8 - Barbara je otišla, a i Vercel odlazi; telefon zvoni, ženski glas ga optužuje da je on počinio ubistvo; Vercel brzo spušta slušalicu i odlazi; čudan rez - policija je bila u prethodnom kadru, jednostavno preskočeno - 8.1
9 - Vercel je kod kuće; ponovno poziv od iste žene; on snima razgovor; ova mu govori da je žrtva bio ljubavnik njegove žene - 8.4.
10 - Vercel ponovno preslušava razgovor; Barbara je na probi u teatru, igra glavnu žensku ulogu - 8.2.
11 - nedostaje im jedan glumac, on je bivši Barbarin muž; gđa. Vercel dolazi kući; malo se vuče - 7.9.
12 - gledamo bračnu svađu Vercelovih iz pomalo voajerske perspektive, kroz staklo velikog prozora (cijeli zid je u staklu) - 8.3.
13 - Vercelovi zajedno preslušavaju snimku; ona priznaje aferu s Massoluilierom, počinje nagurivanje, ona se skriva u kupatilo, ali se strasti ubrzo smiruju - 8.1.
14 - Julien se je smirio, pokušava razgovarati s njom, ona demonstrativno uzima novine i čita - 8.2.
15 - on svojoj ženi govori da bi se trebali rastati; ona ga izaziva; zvoni zvono, ona bježi i govori mu da nikome ne kaže da je došla; njeno bježanje je čudan detalj - 8.3.
16 - na vratima je Santellijev pomoćnik, koji ga odvodi u policijsku stanicu; Santelli ga ispituje oko municije - ubistvo je počinjeno municijom koju samo Vercel koristi - 8.2.
17 - Santelli mu najavljuje da ga namjerava zadržati u stanici; Vercel zahtjeva svoga advokata Maitre Clementa, koji uskoro dolazi - 8.1.
18 - Clement i Vercel imaju kratak dogovor, tu je i novinarski fotograf (koga čekaju u teatru); tu je i neki Albanac (a govori srpski, i to poprilično loše), koji traži politički azil u Francuskoj - 7.7.
19 - Bertrand, novinar i Barbarin bivši, dolazi s kašnjenjem na probu i donosi novosti o ubistvu, te da je Vercel osumnjičen; vijesti čuje i Barbara; Clement i Vercel odlaze iz policije, Clement vozi Vercela kući - 8.2.
20 - Vercel laže Clementa o dolasku svoje žene, govori mu da ona još nije došla, ali ga poziva u kuću na piće (a žena mu je kod kuće i on to zna?) - 8.0.
21 - teatarska proba - scena Barbare i Bertranda, on je stalno drpa, njoj je toga pun nos; režiser ih razdvaja i šalje Barbaru van (ona treba ući u toj sceni kasnije); Barbari s leđa prilazi Vercel i odvodi je - 8.2.
22 - Vercel joj povjerava da mora ići u Nicu; oni odlaze, a proba propada; Barbara i Vercel su u uredu agencije - 8.1
23 - Vercel planira otići u Nicu; govori Barbari da mu je žena mrtva - 8.4.
24 - Vercel Barbari priča cijelu priču; dijelom ponavljanje onoga što smo već vidjeli, dijelom novi detalji - 8.5.
25 - Vercel nalazi svoju ženu mrtvu po povratku iz policije; vrijeme - 23:40; obzirom na okolnosti, Vercel misli kako mora otići za Nicu i ondje u prošlosti svoje žene potražiti razlog za ubistvo; ona ga odgovara, ali on ne pristaje - 8.2.

Ocjena - 8.08 (25).

1 komentar:

  1. ako imate problema u svom bračnom domu i želite brzo rješenje, savjetovat ću vam da se obratite dr. Ajayiju, velikom duhovnom čovjeku kojeg su bogato blagoslovili njegovi preci, iskusila sam njegovu moć kada moj muž kaže da želi razvod, ali ja stvarno ga volim i ne želim da se razdvojimo pa kontaktiram dr. Ajayi za ljubavnu čaroliju nakon što sam pročitala svjedočanstva različitih ljudi na internetu o njemu, želim kroz proces koji je tražio da slijedim i danas živim sretno sa svojim mužem jer je otkazao i poderao papir za razvod nakon ljubavne čarolije dr. Ajayi, možete mu pisati na njegov Whatsapp broj za brzo rješenje vaših problema +2347084887094 ili na e-mail :drajayi1990@gmail.com

    OdgovoriIzbriši