nedjelja, 12. svibnja 2013.

Analiza - "Spaliti nakon čitanja" / "Burn After Reading" (USA 2008.)

Top-lista

"Spaliti nakon čitanja" / "Burn After Reading" (USA 2008.)
rež.: Ethan & Joel Coen
gl.: George Clooney, Frances McDormand, Brad Pitt, John Malkovich i dr.

1 - špica - uz špicu, u pozadini vidimo satelitski snimak s poprilično velike visine - 7.2.
2 - špica je i dalje, snimak u pozadinu polako zumira na Langley i centralu CIA; pratimo Ozzija Coxa kako dolazi na sastanak u jednom uredu - 7.5.
3 - jedan od šefova, Palmer, saopćava Ozu da ga smjenjuju s njegove funkcije (operativna grupa za Balkan); Ozzie Cox je totalno van sebe i kreše Palmeru sve u lice - 7.8.
4 - Ozzie, po mišljenju pretpostavljenih, ima problem s alkoholom; našli su mu novo mjesto u ministarstvu vanjskih poslova; Ozzie im prebacuje da ga skidaju zbog nekih političkih razloga i odlazi - 7.9.
5 - Ozzie je kod kuće i sprema si piće; dolazi mu žena i gnjavi ga s nekim sirom koji je trebao pokupiti u dućanu; on pokušava pričati s njom o vlastitim problemima, ali ona nema vremena (dolaze im gosti) i odlazi - 8.0.
6 - party je u toku; Ozzie je u razgovoru s Harryjem Pfarrerom i iz aviona se vidi da ga ne može smisliti - 8.2.
7 - doznajemo da Harry ima aferu sa Ozzijevom ženom, i Harry se boji da je Ozzie to nanjušio - 8.4
8 - Ozzie saopćava svojoj ženi da je dao otkaz; odluka je bila, kako izgleda, spontana, jer nekih daljnjih planova nema, što njegovu ženu dovodi do ludila; Ozzie namjerava napisati svoje memoare - 8.3.
9 - Ozzie na jedrenju sa svojim ocem - i njemu saopćava svoju odluku o otkazu i namjeru da piše memoare; otac mu u kolicima - 8.1.
10 - Ozzijeva žena je već kod svog advokata, koji joj savjetuje da se počne pripremati za razvod; lik advokata je malo pretjeran i iskarikiran - 8.3.
11 - advokat joj savjetuje da se raspita o financijskom stanju svoga muža - 8.1.
12 - Ozzie bilježi svoje memoare na diktafon, ne ide baš glatko; zvoni telefon - 8.2.
13 - Ozzie si ubija vrijeme gledanjem TV-a i pićem; njegova žena se sastaje s Harryjem - 8.3.
14 - Harry džogira, jedan auto zastaje pored njega i prolazi, što ovoga uznemirava; Ozzijeva žena pregledava kompjuter svoga muža - 8.4.
15 - Katie Cox pravi kopiju podataka sa Ozzijevog kompjutora; ovaj je na slavlju godišnjice mature; nova scena - vidimo ženu u srednjim godinama (Linda Litzke - Frances McDormand) na pregledu kod plastičnog kirurga, koji joj priča što bi na njenom tijelu trebalo napraviti - 8.1.
16 - Linda je u euforiji i pravi velike planove za generalku, u čemu je kirurg, naravno, potpuno podržava - 8.2.
17 - pregled je gotov, liječnik rekapitulira njihove planove, lista je poprilično duga - 8.0
18 - Linda je na svom poslu, u fitness-studiju; poziva svog kolegu, Chada, da zajedno pogledaju ponude koje je dobila preko kontakt-burze - 7.9.
19 - ponuđeni kontakti su uglavnom luzeri i Chad i Linda daju par vickastih komentara na taj račun - 8.0.
20 - Linda pokušava od svoga zdravstvenog osiguranja iskamčiti troškove planiranih plastičnih operacija, ali je ovi odbijaju - 7.8.
21 - Linda je očajna zbog toga; odlazi u park da se nađe s Alanom, jednim od predloženih muškaraca s kontakt-burze; iskarikirana mimika - 7.6.
22 - njih dvoje su u kinu, ali tip baš ne pokazuje smisao za humor (što je Lindi bitno); nakon večere završavaju u krevetu, Linda nije baš oduševljena svim skupa - 7.8.
23 - u Alanovom stanu, ona se budi i pretura po njegovim stvarima; nalazi cedulju za kupovinu i pretpostavlja da je Alan oženjen - 7.9.
24 - Harry i Katie razgovaraju u krevetu; Harry joj priča svoju životnu priču, ali Katie skreće priču na ono bitno - namjerava se rastati od Oza, a očekuje da se i Harry razvede; Katie je ovdje fino ocrtana - 8.2.
25 - Katie stavlja Harryju do znanja da zna što želi i da se i on treba držati toga - 8.1.
26 - u fitness-centru su našli CD s podacima za koje nitko ne zna što znače - 8.2.
27 - Chad misli da se radi o nekih špijunskim podacima; promjena scene - Harry misli da ga netko prati - 8.0.
28 - Katie obrađuje svog šefa, Teda, da joj firma da novac za operacije - 7.7.
29 - Ted joj govori kako se ona njemu sviđa takva kakva jeste; govori joj i da je bio pravoslavni svećenik (Ted je Grk) - 7.9.
30 - Ted joj pokušava staviti do znanja da mu se ona sviđa, ali ona ne kapira; Harry se nalazi s jednom novom ženom, Monicom - 8.0.
31 - Chad ima novosti za Lindu - našao je kome pripadaju podaci na CD-u - Osbourneu Coxu - 8.1.
32 - Linda i Chad odlučuju nazvati Coxa, u nadi da će im platiti vraćanje CD-a - 8.3.
33 - Chad razgovara sa Coxom, koji je još bunovan i ne zna točno o čemu se radi - 8.2.
34 - Cox se je razbudio i počinje se derati na Chada preko telefona, a uskoro se i Linda uključuje u diskusiju - 8.4.
35 - Chad tokom diskusije postaje manji od makovog zrna, ali tu je Linda koja na njihovoj strani preuzima inicijativu; ona govori Coxu kako će mu kasnije javiti svoje uslove - 8.5.
36 - Cox govori žani da mu je netko ukrao materijal za njegove memoare; Linda i Chad se savjetuju što će dalje poduzeti - 8.3.
37 - Linda miriše novac za plastične operacije; Harryjeva žena (spisateljica dječjih knjiga) odlazi na promotivnu turneju - 8.1.
38 - Harryja očito netko prati; Katie Cox je kod svog advokata, nestali CD je očito bio kod advokatove sekretarice - 8.2.
39 - advokat preporučuje Katie da još jednom razmisli o svemu, prije no što dođe do toče s koje nema povratka; Harry se preko kontakt-burze nalazi s Lindom - 8.3.
40 - Linda je oduševljena Harryjem, a i njemu je ugodno s ne tako zahtjevnom ženom - 8.4.
41 - Linda i Harry završavaju u krevetu - 8.3.
42 - Linda je oduševljena Harryjem i sve sretna priča Tedu kako je Harry divan; Chad odlazi na predaju dokumenata Coxu - 8.1.
43 - Cox stavlja Chadu do znanja da je ovo čista ucjena; Pitt izigrava idiota, ali ne baš jako uvjerljivo - 7.9.
44 - Cox prijeti Chadu gadnim posljedicama i na kraju mu razbija nos i odlazi; Linda je iza njih u kolima i oni kreću u potjeru - 8.1.
45 - Linda udara autom Coxov auto i ona i Chad odlaze u rusku ambasadu - 8.0.
46 - Linda i Chad su u ambasadi i razgovaraju s ruskim kulturnim atašeom; Linda mu daje CD kao probu, kako bi se uvjerio da je riječ o prvoklasnoj robi - 8.1.
47 - Linda i Chad su, kako izgleda, uspjeli zainteresirati Ruse, pozvani su na još jedan razgovor - 8.2.
48 - Njih dvoje se vraćaju u fitness-centar, Ted je ljut zato što kasne; ne doznajemo ništa o dogovoru s Rusima - 8.0.
49 - Katie i Harry razgovaraju u restoranu; Katie želi da požure sa razvodima i vjenčaju se, Harryju se baš i ne žuri - 8.1.
50 - Katie dolazi kući i zatiče udareni auto (sudar s Lindom); Ozzie je kod kuće i spava u fotelji - 8.2.
51 - Harry je s Lindom; odlaze u kino, a nakon toga dolaze Harryju u kuću - 8.1.
52 - Harry pokazuje Lindi svoj projekt - stolicu-ljuljačku s ugrađenim umjetnim penisom; Ozzie je na sastanku s jednim od bivših kolega (Alan), koji mu govori kako su njegovi ucjenjivači otišli u rusku ambasadu - 7.9.
53 - dvojica tipova daju Ozzieju preporučeno pismo (vjerojatno zahtjev za razvod) - 8.0.
54 - Ozzie dolazi kući i uviđa da je žena dala promjeniti bravu na ulaznim vratima; Linda i Chad su sav materijal dali Rusima kao "probu" i sad Linda želi doći do dodatnog materijala - 7.9.
55 - Chad odlazi opservirati Coxa, ali vidi samo Harryja i Katie kako dolaze kući - 8.0.
56 - njih dvoje uskoro odlaze i Chad se sprema za provalu u kuću - 7.9.
57 - Chad je uspio doći do stražnjeg ulaza - 7.8.
58 - Chad je u kući; ulazi u Ozziejev kompjuter; Harry je na svojoj jogging-rundi i opet ima osjećaj da ga netko prati - 7.9.
59 - Chad je u kući, ali netko ulazi na prednja vrata; on se zatvara o orman; to je Harry, koji se je vratio iz jogginga - 8.0.
60 - Chad je u ormanu, Harry se je otuširao i oblači se - 7.9.
61 - Harry otvara orman u kome se nalazi Chad i ubija ga hicem u glavu; nakon toga prestrašen trči u prizemlje, uzima nož i kreće nazad na kat - 7.7.
62 - gore, naravno, nema nikoga, samo mrtvi Chad u ormanu; prilično isprazan dio - 7.6.
63 - Chad nema nikakvih oznaka na odjeći, a u njegovom novčaniku nema dokumenata - Harry je uvjeren da je ubio nekoga špijuna - 7.7.
64 - u CIA polako slažu slagalicu - Rusi imaju Ozziejeve dokumente, koje je njima donijela Linda, koja je u vezi sa Harryjem iz Ministarstva financija - 7.9.
65 - ovi već znaju da je Harry u Ozziejevoj kući ubio nekoga i leš bacio u more; fino praćenje niti priče, iako se perspektiva i pozadina mijenjaju - 8.2.
66 - izvještaj unutar CIA još traje, doznajemo da oni ne znaju što se događa; doznajemo i da je Cox imao tek 3. razinu tajnosti, tako da CIA nije baš zabrinut otkrićima u njegovim memoarima; Cox je na svome brodu i radi aerobik - 8.0.
67 - Ted i Linda u razgovoru; Ted traži od nje objašnjenje - 7.8.
68 - Lindu naziva Krapotkin iz ruske ambasade - 7.9.
69 - Linda misli da je Chad prebjegao Rusima; Harry i Katie su u njenoj kući, Harry je od ubistva Chada (po mišljenju Katie, koja ne zna što se je desilo) poprilično odsutan - 7.7.
70 - Harry počinje svađu s Katie i odlazi iz kuće - 7.8.
71 - Harry naziva svoju ćenu, koja je još uvijek na turneji - 7.6.
72 - Harry je ugledao tipa koji ga je pratio; udara autom njegov auto i ispituje ga - on je detektiv koji radi za odvjetničku agenciju po nalogu njegove žene - 7.9.
73 - Sandy, Harryjeva žena, je u Seattleu, gdje doznajemo da ima ljubavnika - 8.0.
74 - Cox doznaje da mu čekovi nisu pokriveni; Linda je u ruskoj ambasadi, gdje joj Krapotnik govori da su informacije, koje su im oni dostavili, nevažne - 7.9.
75 - Lindu izbacuju iz ambasade; Cox po bankama juri informacije o tome gdje je njegov novac - 7.8.
76 - i Harry i Ozzie su, svaki za sebe, van sebe od bijesa; Linda ne zna gdje je Chad, ali želi zadobiti Teda za svoju ideju - 7.9.
77 - Harry naziva Lindu da bi s njom porazgovarao o svojim problemima - 7.8.
78 - Linda moli Harryja da on poduzme nešto u vezi Chadova nestanka - 7.9.
79 - scene se sada brzo mijenjaju - Cox želi razgovarati s Katie i kreće u, kako izgleda, osvetnički pohod - 7.8.
80 - Harry je došao u normalu i nalazi u Lindi novu snagu; Ozzie prvaljuje sa sjekirom u svoju kuću - 7.9.
81 - Linda govori Harryju detalje o Chadu, našto ovaj gubi kontrolu nad sobom i počinje se derati na nju - 7.8.
82 - Harry bježi od Linde glavom bez obzira; Ozzie je ponovno u svojoj kući i ondje lupi sve vrijedne stvari - 8.0.
83 - Lindi se čini da je prate sa svih strana; Ozzieju se čini da se netko nalazi u kući - 7.9.
84 - Ted je provalio u Ozziejevu kuću, ovaj ga je uhvatio kako ruje po njegovom kompjutoru - 7.8.
85 - Ozzie upucava Teda u rame, ovaj bježi, a Ozzie ga pred kućom ubija sjekirom - 7.7.
86 - kraj cijele priče čujemo u razgovoru čovjeka iz CIA sa svojim šefom - Ted je mrtav, Harry je htio odletjeti za Venecuelu (Venecuela i SAD ne izručuju međusobno osumnjičene), Ozzie je u komi, jer je CIA-agent, koji ga je trebao pratiti, uletio u času kad je ovaj udarao Teda sjekirom i upucao ga - 7.8.
87 - Linda će na kraju novac za svoje operacije dobiti od CIA - 7.6.
88 - CIA zatvara slučaj u kome nisu znali puno toga - 7.7.

Ocjena - 7.98.

Nema komentara:

Objavi komentar