subota, 18. svibnja 2013.

Analiza - "Žene na rubu živčanog sloma" / "Mujeres al borde de un ataque de nervios" (E 1988.)

Top-lista

"Žene na rubu živčanog sloma" / "Mujeres al borde de un ataque de nervios" (E 1988.)
rež.: Pedro Almodovar
gl.: Carmen Maura, Antonio Banderas, Julieta Serrano i dr.

1 - špica je popraćena šarenim ilustracijama i baladom "Soy infeliz" ("Tako sam nesretna") - 7.5.
2 - špica traje i dalje, u sličnoj estetici i s istom pjesmom - 7.4.
3 - Pepa, glavna junakinja filma, nam u popratnom komentaru objašnjava situaciju - njen ljubavnik Ivan ju je ostavio, a ona je sama u velikom apartmanu u kojem su živjeli njih dvoje zajedno, okružena patkama i guskama koje šetaju po velikoj terasi - 7.7.
4 - vidimo Pepu kako sanja - u njenom snu Ivan prolazi pored gomile žena i svakoj od njih dijeli komplimente - 7.9
5 - Ivana vidimo kako radi na sinkronizaciji nekog američkog westerna - 7.8.
6 - Ivan naziva Pepu, s kojom radi na sinkronizaciji; Pepa se nije pojavila na poslu, a njemu trebaju stvari i kofer, pošto planira ići na put - 8.0.
7 - Pepa se budi, juri do telefona, ali kad je došla do njega, Ivan je spustio slušalicu; Pepa naziva recepciju studija, ali Ivan je izišao iz studija, a režiser snimanja je požuruje da dođe u studio - 7.9.
8 - Pepa je navratila kod liječnika, a zatim odlazi u studio, gdje na recepciji nalazi cedulju s telefonskim brojevima koju je Ivan napisao - 8.0.
9 - Pepa i kolege sinkroniziraju neku reklamu za kondome - 7.9.
10 - Pepa sinkronizira žensku ulogu u filmu koji je ranije sinkronizirao Ivan; mi čujemo jedan ljubavni dijalog s filma, Pepi suze teku niz obraze; poprilično melodramatično, ali me kod A. to i ne smeta - 8.1.
11 - na kraju dijaloga Pepa pada u nesvjest; odlazi na recepciju i traži od žene koja tamo radi da joj nazove broj sa ceduljice; ona to isprva ne želi, ali kasnije popušta - 8.0.
12 - Pepa je dobila Ivanovu ženu Luciu, kojoj poručuje da je Ivan mora nazvati; ova, blago rečeno, baš nije oduševljena pozivom muževe ljubavnice - 8.2.
13 - Lucia živi u kući sa svojim roditeljima i imam osjećaj da se oni prema njoj ponašaju kao da je još uvijek djevojka - 8.1.
14 - Pepa dolazi u agenciju za nekretnine da bi dala oglas za iznajmljivanje apartmana, a sama želi prijeći u jedan manji apartman - 8.0.
15 - Pepa odlazi u apoteku po tablete za spavanje, a nakon toga u svoj stan; odmah odlazi do telefona da čuje da li je Ivan nazvao - 8.2.
16 - Ivan je nazvao - Pepa sluša njegovu poruku i poprilično zajedljivo je komentira; nakon toga reže paradajz i pirira ga za gazpacho - 8.3.
17 - telefon zvoni, ali ne naziva Ivan, već agent za nekretnine, koji joj javlja da će sutradan navratiti ljudi koji su zainteresirani za apartman; Pepa je razočarana i sve tablete za spavanje ubacuje u cazpacho; nakon toga kupi Ivanove stvari iz ormana i trpa ih u kofer - 8.2.
18 - Pepa pali cigaretu i šibice baca na krevet; one se pale i za par sekundi cijeli je krevet u plamenu; Pepa isprva stoji pred krevetom kao hipnotizirana, a onda odlazi na terasu i crijevom za vodu gasi vatru - 8.3.
19 - Pepa sve Ivanove stvari trpa u kofer i gleda oko sebe pustoš od požara - 8.4.
20 - Pepa odlazi do Ivanove kuće i na stepenicama susreće njegovu ženu; ova je na putu dolje, ali kad je vidjela Pepu, vraća se i čita Pepinu poruku za Ivana (ona želi da se nađu i porazgovaraju o nečemu od velike važnosti) - 8.3.
21 - Ivanova žena izlazi na ulicu, demonstrativno baca Pepinu poruku u smeće i sjeda u taksi; Pepa zaustavlja taksi da bi je pratila; u taksiju svira mambo, a taksi je poput kioska s novinama - 8.2.
22 - taksista je prepoznao Pepu koja igra majku ubojice u nekoj TV-seriji i moli je za autogram, što ona i radi; Lucia je izašla iz taksija, a Pepa se vozi dalje - 8.3.
23 - Pepa je u stanu, gleda s terase na ulicu da li će naići Ivan - 8.1.
24 - Pepa je nervozna i šeta po stanu gore-dolje; nakon toga vadi telefonski imenik i traži broj koji je ujutro nazvala i tako doznaje da je to bila ista ona žena s kojom je tada razgovarala - 8.3.
25 - njena reklama za prašak za veš se vrti na TV-u prije dnevnika; udarna vijest u dnevniku je hapšenje naoružanih šijitskih terorista toga dana - 8.2.

Ocjena - 8.05 (25).

Nema komentara:

Objavi komentar